Witam ponownie.Porobilem pare rzeczy na mym kompie i po krótce je tu opisze :
Halfdoopeck napisał(a):Rozpocząć należy od sprawdzenia karty graficznej. Czy, aby dobrze siedzi w slocie. Potem zmień próbnie ustawienia ekranu n.p. na 600x800 16bit i zmniejsz częstotliwość odświeżania
Robiłem tak i dalej to samo więc chyba nie jest wina karty(jeśli tak można sprawdzić działanie karty graficznej

)
Co do blue screenów to pojawiły sie chyba 3 razy i to już jakiś czas temu (teraz ten niebieeski ekran nie występuje (jeśli by problem z blue screena istniał to wyświetlało by mi go po każdym uruchomieniu kompa (tak myśle ) a nie tylko 3 razy już dawno temu _tak mi sie zdaje:)
pamietam że na tych blue screenach miałem też napisane:
bugcode_usb_driver
[czyżby sie to tyczyło sterowników usb? ale zmieniałem system na inny ,robiłem formaty i to dalej występowało.
Ten mój problem wskazuje moim zdaniem błędne działanie pamięci RAM gdyż to wygląda jak krótki zawias systemu monitor gaśnie na sekunde i znów jest ok.Instalowalem też linuxa na kompie (MANDRAKE 10)-w nim zaś monitor mi sie nie wyłącza ale występuje inny problem -po krótkim działaniu (gdy chce coś włączyć ustawienia ,konfiguracja itp.) to system sie zawiesza -nie idzie nic zrobić i pozostaje tylko resart.Ogólnie na linuxie dłużej niż pare minut jeszcze nie posiedziałem bo sie zawiesza i koniec

Czy 256 MB pamięci RAM dla linuxa mandrake 10 to jest za mało że mi sie zawiesza,bo już nie mam pojęcia czemu on tak robi -no chyba że on sie nie odświeża jak windows (poprzez wyłączenie i włączenie monitora) tylko sie zawiesza(tak jakby nie umiał se poradzić z problemem).Tym bardziej mnie dziwi to że sprawdzałem pamięc
RAM programem MemTest 3.1 i wyszło mi że jest OK.Sprawdzałem też programem memtest86+-1.55 lecz sprawdzał mi on już ponad 6 godzin i go wyłączyłem bo nie mogłem wytrzymać ( po 6 godzinach nie było żadnych errorów zaliczyło mi 16 pass bodajże - nie wiem czy ja coś tam źle ustawiłem że tak długo skanował mi [po 6 godzinach nie przeskanował 256 MB pamieci? :> ] czy on tak standardowo długo sprawdza.Więc wychodzi na to że pamięc mam chyba OK .
Sprawdzałem też mojego kompa programem 3DMark03_v360
I wynik końcowy jaki mi wyszedł to 105 -nie moge sie jednak wypowiedzieć na temat tego wyniku bo nie wiem czy to dużo czy mało ,a może w sam raz.
Mogło też sie coś stać z prockiem ale w to wątpie bo jakby coś było nie tak to by już walnął na amen całkiem a nie takie cyrki jak u mnie
Może to też być coś nie tak z płytą główną - tego nie wiem jak sprawdzić może ktoś bedzie wiedział jak sprawdzić czy z płytką jest OK ?
Wyczyściłem też sobie BIOS poprzez usunięcie zworki biosowskiej z płyty na jakiś czas.Powrócił mi on do ustawień fabrycznych więc jego też nie podejrzewam o moją usterke.
Programem Nero CD-DVD Speed sprawdzałem moje napędy i na CDROMIE było wszystko OK ,ale na nagrywarce CD ( TEAC CD W552E) nie dokończył sprawdzania bo wykyrło mi error-ale to chyba nie ma żadnego wpływu na działanie mojego kompa (że monitor sie wyłącza na sekunde i potem włącza gdyż nagrywarka działa ok przy nagrywaniu choć dawno nie sprawdzałem)
Moge też tutaj podać wyniki z mojego kompterowego czujnika (prosze o komentarz jeśli sie ktoś na tym zna ):
Napiecie rdzenia procesora [ 1.76 V ]
Napiecie pomocnicze procesora [ 0.05 V ]
+3.3 V [ 3.25 V ]
+5 V [ 4.84 V ]
+12 V [ 12.40 V ]
-12 V [ -12.20 V ]
-5 V [ -5.40 V ]
+5 V podczas wstrzymania procesora [ 4.90 V ]
VBAT baterii CMOS [ 3.26 V ]
To tyle narazie z mojej strony - problem dalej jest i nie wiem jak go rozwikłać.Jakby ktoś miał jakiś pomysł co zrobić to z góry dziękuje.Pomocne też byłoby napisanie czym moge zdiagnozować mój cały hardware.
[ Dodano: Dzisiaj o 22:25 ]Mam jeszcze pytanie- czy aby czasami system windows nie zapisuje gdzieś tego u siebie w systemie co może być przyczyną mojej usterki (skoro informował mnie o usterce poprzez blue screeena to może gdzieś zapisał rozwiązanie tej zagadki ?)
[ Dodano: Dzisiaj o 16:40 ]
Witam ponownie.Juz jestem coraz bliżej rozwiązania mojego problemu ale dalej do niego nie potrafie dojść a więc pisze znów tu na forum,licząc na waszą pomoc.
Teraz już coraz dziwniejsze rzeczy dzieją mi sie na kompie.Windows XP od razu po zaladowaniui ukazaniu sie pulpitu potrafi sie uruchomic sam ponownie,nie wiem dlaczego
Dziś moim oczom od razu po włączeniu systemu ukazały sie dwa blue screeny które tutaj dorzucam:
Wydaje mi sie że to wina karty graficznej ale nie jestem pewien-myślałem też że to wina tylko sterowników (detonatorów nvidii ) ale instalowalem tez windows server 2003 i bez instalowania zadnych sterowników(nie instalowalem żadnego oprogramowania) wyskoczył mi komunikat błąd na ekranie (czerwone kółeczko z białym iksem w środku ) i pisało na nim : Eror nv4 disp display ....... i coś tam dalej.
Więc nie wiem jak sprawdzić cóż mam nie tak.
Pomożecie?