membership napisał(a):Witam. Mam nietypowy problem. Mój dysk twardy(WD800) i radiator z karty graficznej(Radeon 9200) już po 10 minutach pracy są gorące. Odziwo windows(XP) się nie zwiesza i działa prawidłowo. Najlepsze jest to, że jeszcze wczoraj było wszystko ok. Zamontowałem nawet nowy zasilacz 350Watt i nie pomogło... Proszę o pomoc...
Amistad18 napisał(a):1. otwierasz obudowę i albo ( lecisz do sklepu i kupujesz ) sprężone powietrze albo odkurzacz i pędzelek ... i dokładnie czyścisz cały kurz w komputerze, włącznie z odkręceniem wentylatora z procesora i dokładnym przeczyszczeniem radiatora ...
2. radził bym przy takiej temperaturze także zostawić otwartą obudowę i komputer wyjąć z np. konta bezpośrednio na pustą przestrzeń
3. można też otworzyć okno jak jest w pokoju dość gorąco ( na noc tym bardziej )
4. dobrym pomysłem by też było zamontowanie wiatraka który by wiał na podzespoły ....
membership napisał(a):No ok... To jutro pojadę po jakieś coolerki do sklepu i mam nadzieje że da to coś... Ale dlaczego np. wczoraj jeszcze było ok??
membership napisał(a):No ale wentylatorek gdzieś w pobliżu dysku twardego też się przyda bo także się przegrzewa...
membership napisał(a):No ale wentylatorek gdzieś w pobliżu dysku twardego też się przyda bo także się przegrzewa...
membership napisał(a):Wpadłem na pomysł żeby wmontować duuuuży wiatrak pod 230V... Jest mocny i nawet mnie ochłodzi w upalne dni. Jedan taki wiatrak mi wystarczy w zupełności i chłodzenie będzie bardzo dobre. Co wy na to??(oczywiście zdejmuje boczne obudowy żeby był przewiew).
membership napisał(a):Tylko zastanawiam się dlaczego tak się stało z dnia na dzień Sad Sad Sad Dlaczego...
Amistad18 napisał(a):co do wczoraj, to być może miąłeś kompa krócej włączonego było chłodniej na dworze / w pokoju itp....
membership napisał(a):Przetestuje tą opcje z wiatrakiem jutro i też zamontuje coolery dwa. zobaczymy co będzie lepsze.
Amistad18 napisał(a):1. otwierasz obudowę i albo ( lecisz do sklepu i kupujesz ) sprężone powietrze albo odkurzacz i pędzelek ... i dokładnie czyścisz cały kurz w komputerze, włącznie z odkręceniem wentylatora z procesora i dokładnym przeczyszczeniem radiatora ...
2. radził bym przy takiej temperaturze także zostawić otwartą obudowę i komputer wyjąć z np. konta bezpośrednio na pustą przestrzeń
3. można też otworzyć okno jak jest w pokoju dość gorąco ( na noc tym bardziej )
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości