Witam, posiadam laptopa Toshiba l300-11l , ok roku temu była wymieniana bateria, ponieważ poprzednia uległa "zużyciu się " trzymała ok 5 min, więc wymieniłem na nową oryginalną baterie, wszystko zaczeło się ok miesiąca temu, kiedy podczas włączenia laptopa wyskoczyło mi w trayu komunikat " rozważ wymianę baterii " ( jak i dioda od baterii po naładowaniu paliła się na żółto) , wyłączyłem laptopa wyciągnąłem baterie i włożyłem ponownie i problem znikł , aż do kolejnej awarii, ok 2 tyg temu znów w trayu wyskoczył mi komunikat "rozważ wymianę baterii" ponowne wyciągnięcie i włożenie baterii nie pomogło jak i wyczyszczenie wtyków, po kilku uruchomieniach laptopa nadal wyskakiwał ten sam komunikat , stwierdziłem że padła bateria na amen, wyciągnąłem ją bo nie widziałem sensu aby była w laptopie, wczoraj bateria wpadła mi pod nogi więc nie miałem co z nią zrobić w danej chwili to włożyłem ją do laptopa, oczywiście problem nadal występował, aż do momentu kiedy nie wyłączyłem laptopa na baterii i nie uruchomiłem ponownie, ( pomimo żółtej diody, jak i komunikatu) , ku mojemu z dziwieniu już od 24 godz bateria działa bez problemu , ładuje się na maksa , kontrolka świeci się na zielono, i bateria trzyma swoje ok półtora godz.
1.Rozumiem że to nie jest wina systemu operacyjnego skoro nawet dioda świeciła się na zielono/żółto.
2.Co może być przyczyną takiej zmiennej pracy baterii.
3. Czy formatowanie za pomocą programu/biosu (o ile jest taka opcja) pomoże ?
4.Czy może jakiś preparatem przeczyścić styki, lub nagiąć w baterii ?