Ale do rzeczy.
Wiadomo, że mnie nie było tu na forum kilka miechów, ze względu na przeprowadzkę, brak możliwości podpięcia internetu itp. Ale już wsio załatwione i piwerwsze co zrobiłem po skonfigurowaniu sieci wszedłem na forum.
I zobaczyłem co następuje:
A) postów do przeglądnięcia powyżej 11000
b) postów w koszu było ponad 30%
c) postów "pustych", niespełnaijących regulaminu w koszu -> też coś koło 30%.
d) kupę postów z tematami z ORTAMI, takimi, że jak najszybciej chciałoby się zamknąć przeglądarkę
e) kupę postów z ortami w wypowiedziach. Aż strach się bać!
f) no i widziałem tematy moderatorów (niedostępne dla szerszego grona), w których wręcz palce znad klawiatury załamywali na to, co się tu wyprawia(ło).
I teraz czas na podsumowania/wyciągnięcie wniosków z tej lekcji...
No to zaczynamy:
1. Po co jest regulamin ? Rozumiem... Niechce się go czytać. Nie ma na to czasu? Olewa się to, czy co? A potem user dziwi się, że:
a) post wyparował
b) post w koszu
c) user ma warna
I potem jęki, wyzwiska w stronę admina/modów/userów, że to forum jest do bani itp.
A się pytam: Kogo to wina do cholery? Nasza? Że ustalamy reguły, w które gramy my wszyscy? Skoro ktoś nie potrafi się dostosować do panujących reguł to co tu robi? Pomylił chyba kierunki...
2. Ortografia na forum. Cóż... to powinno się "zbagatelizować", ale naprawde nie potrafię! Jak widzę posta, w którym roi się od błędów, piszę o tym bezpośrednio w poście. I co widzę za reakcję? Otóż user pisze, że ma "DYSxxxxxxxx" i wręcz szczyci się tym, że ma papier. Skoro ma "DYSxxxxx" to tym bardziej powinien pracowac nad tym, aby poprawić się w "tym DYSxxxxx". A jesli już nie chce mu się, to niech wklei to, co napisał do np. Worda i niech sprawdzi błędy. Na niektórych forach posta takie lecą od razu w eter...
3. Tematy i odpowiedzi nic nie wnoszące do dyskusji
Tu przykład: http://forum.programosy.pl/viewtopic.php?p=415146#415146
4. Szukanie rzeczy przez userów
(3 i 4 połączone ze sobą). Jak myślicie, nas jest 9. A userów 23000 i ciągle przybywa... Niech 10% z nich walnie takie bezsensowne posty i tematy... I co się zrobi? BURDEL! I to totalny! Nie jesteśmy w stanie "czyścić" forum na bierząco... Bardzo dużo zależy od Was, jak wygląda forum. Często piszecie, że szukacie wielu rzeczy.. .Od muzy po stery a nawet "zadania domowe"...
Ciekawe, jakby zrobić tak naprawdę "test" z szukajki ilu z Was przeszłoby ten PROSTY TEST???? Pisząc o szukajce mówię o wyszukiwarce internetowej, a nie forumowej! Podejrzewam, że gdy ktoś czegoś szuka zamiast sprawdzić:
a) w wyszukiwarce
b) u znajomych (popytać się)
c) na forum, czy dany post nie jest już napisany i podane rozwiązanie
A gdy te 3 rzeczy zawiodą DOPIERO napisac posta, że szuka się tego, a tego! Wielu z Was po prostu nie umie wyszukiwać rzeczy!
Sam miałem z tym kłopot. Z każdą pierdołą leciałem na forum (nie te) i po jakimś tam czasie wyleciałem. Właśnie za brak szukania. Więc zacząłem przygodę z "szukajkami" i poznając komendy szukajek (operatorów logicznych) można naprawdę "zaszaleć" i znaleźć wiele przydatnych rzeczy.
Jak Wy nie zaczniecie szukać sami, niestety będzie coraz więcej takich tematów, jak w przykładzie (patrz p. 3). A co za tym idzie:
a) więcej będzie zamieszania
b) więcej będzie postów zamkniętych (userów z warnami, banami)
c) nic nie będzie sensownego na forum
d) spadnie metytoryka Naszego forum, które staramy się przecież rozwijać.
Możnaby tak jeszcze wymiecic parę rzeczy, ale mam nadzieję, że doczęści userów dotrze to, co napisałem. Choć zdaję sobie z tego sprawę, że część userów oleje tego posta (i mnie także). Ale wierzę, że wspólnie będziemy dążyć do tego, aby podnosić swoje wiadomości i udzielać coraz trafniejszych porad i rozwiązań problemów, czego Wam i sobie życzę.
Pozdrowienia dla Wszystkich.