Witam. Mam pewien problem z menu kontekstowym. Otóż często zdarza się, że gdy klikam prawym przyciskiem myszy na jakiś plik, najczęściej rozmiaru kilkuset megabajtów, czasami więcej, to zdarza mi się czekać na menu kontekstowe nawet MINUTĘ. Od kilku do kilkunastu sekund, jeśli plik jest rozmiaru powiedzmy 30-40 MB. Problem jednak, co ciekawe, nie występuje z każdym plikiem, a po prostu z losowymi. Ten sam problem miałem wcześniej z laptopem. Winę zrzuciłem na słabszą konfigurację i postanowiłem złożyć używany sprzęt stacjonarny, ale wciąż całkiem szybki. Moja konfiguracja to między innymi: AMD Phenom X4 965 3.4 GHz, 8 Gb RAM Patriot Viper (2x4) (Dual Channel), dysk WD Blue (nowy). Płyta i grafika raczej nie mają tu większego znaczenia, więc pomijam. Poza tym na komputerze działa oprogramowanie KIS 2014 (w trybie Maximum protection) i EMET. W celach sprawdzenia postanowiłem wyłączyć jedno i drugie, ale nie przyniosło to jakiegoś spodziewanego skutku. System jest nowo postawiony (Windows 7 Ultimate x64), czyszczony codziennie JetCleaner i CCleaner i co jakiś czas defragmentowane są partycje; mam zaledwie kilka programów nie uruchamianych przy rozruchu. Nie znalazłem też żadnych wirusów, czy to przez ESET Online Scanner, czy Bitdefender. Inny problem, to na przykład, gdy odtwarzam film PotPlayerem i go zatrzymam w zmniejszonym oknie. Gdy odtwarzam wideo ponownie, jeszcze przez chwilę widać w programie zamiast filmu, ekran roboczy... Najlepsze jest to, że pomimo tego, iż np: menu kontekstowe zawiesza się czasem na długi czas, to w tym samym momencie mogę spokojnie wykonywać inne operacje bardzo szybko, otwierać kilkanaście okien bez spowolnienia, ale zdarza się też, że na otwarcie zaledwie pojedynczego okna czekam czasami długo...