Norton Personal Firewall 2005..i napewno są odblokowane tam te programy(nawet sam program wyłączałem)...nie wiem co jest, w każdym bądź razie wszystko zawsze działało na normalnej neo dopóki nie przesiadłem się na livebox'a.
Może się źle rozumiemy po prostu (albo w ogóle nie rozumiemy

)
Może Ci pokaże o co mi chodzi na przykładzie uTorrenta
To mi się zawsze pokazuje oczywiście później ten trójkącik zmienia się na ten czerwony znaczek z informacją, że router lub firewall blokuje połączenie. Ze względu na to że w firewallu mam odblokowany ten program no to pozostaje livebox. Gdzieś w necie znalazłem,że trzeba przekierować port który jest wpisany w ustawieniach programu w zakładce połączenie w tej bramie livebox'a (192.168.1.1). Zrobiłem tam tak jak kazali...no i wszystko ładnie pięknie działa, ale tylko przez jakiś czas bo później znowu nie chce się łączyć...w bramie ciągle jest wszystko odblokowane a mimo to nie chcą się Ci pobierający do mnie łączyć.
Jeśli chodzi o napiprojekt to zawsze jest tak, że pokazuje mi się komunikat, że serwer jest off-line jak chce pobrać coś z tamtąd. Wtedy sobie sprawdzam przez cports przez jaki port mi się łączy wchodzę w tą bramę livebox'a.Robię podobnie jak w przypadku uTorrenta, no i zaczyna normalnie działać a później znowu po jakimś czasie przestaje...patrzę sobie wtedy w cports i widzę że zmienił port no to znowu go odblokowywuje program przez jakiś czas działa i znowu to samo.
Tego pierwszego przypadku nie rozumiem przede wszystkim, bo przecież port nasłuchu dla połączeń przychodzących mi się nie zmienia.
Wiem o co Tobie chodzi i się z tym w zupełności zgadzam. Nie czaję tylko tego, że mi coś ciągle nie działa tak jak powinno i niby to przekierowywanie portów pomaga ale czemu na tak krótko to już nie wiem.
Sprawdzałem czy nie mam jakiś wirusów w kompie (Avast i Nod) i nic.
Może to, że łączę się bezprzewodowo ma jakieś znaczenie albo to, że są dwa kompy pod livebox'a podłączone?
Jakiś pomysł jak się z tym uporać