Słuchajcie, poszukuję kogoś, kto się zna na podkładkach pod laptopy

Już mówię w czym problem. Otóż mam laptopa HP Compaq 6720s (Vista SP0 i Ubuntu 10.04), ale nie w nim problem. Problem właśnie w podkładce do laptopa. Otóż podkładka to tracer, nie mam jej modelu, bo nie zawiera go nigdzie na sobie. Jest ona podłączona do laptopa poprzez USB, a także zasilana zewnętrznie uniwerslanym zasilaczem 6V 300 mA (w komplecie zasiłki nie było, parametry wymagane przez podkładkę to 5V i 180 mA). Wiać wieje, ale jest problem z portami USB w niej. Ponoć włączenie do niej osobnego zasilania miało spowodować, że nie będzie z nimi kłopotu, tymczasem podpinane urządzenia nie są widziane (czasami są, czasami fanaberyjnie nie). Najgorzej, że dowiedziałem się że kiedy będą porty zasilane zewnętrznie, to będę mógł np podpiąć do tej podkładki dysk 2.5", który zasilany jest z 2 portów USB - niestety nie jest on rozpoznawany.
Płyty żadnej także w komplecie nie było.
Czy ktoś ma jakieś pomysły co podziałać na to, aby porty USB w podkładce działały prawidłowo?
EDIT:
Poniżej zdjęcie stacyjki, jeśli ono może pomóc. Pewnie na tej stronie znajdziecie też jakieś potrzebne informacje:
http://merlin.pl/Stacja-chlodzaca-Tracer-Freezer-z-hub_Tracer/browse/product/208,677518.html#fullinfo