Jestem posiadaczem netu 6MB/512KB. Mam problem z podziałem łącza na poszczególne programy. Korzystam z modemu Zyxel P-660HW T1 v3, który niby ma opcję QoS, ale nie mogę jej ustawić (nie bardzo kumam o co tam chodzi, a specem od sieci nie jestem). Problem jest taki, że gdy włączę µTorrent to zabiera on całe łącze i nie ma możliwości korzystania w tym czasie z przeglądarki czy poczty. Dodatkowo po wyłączeniu µTorrent nadal mam problem z netem w innych programach. Dopiero po kilku minutach wszystko wraca do normy...
Czy istnieje możliwość nadania priorytetów programom tak, że gdy chodzi µTorrent, a ja włączę coś innego (Opera czy Thunderbird) to µTorrent zwolni łącze dla tychże właśnie programów, a po ich wyłączeniu nadal cisnął po całości? Wiem, że można ograniczyc łącze w µTorrent, ale wolałbym tego nie robić. Poza tym nawet jak µTorrent nie ściąga całego transferu to i tak reszta nie chodzi. Może być opcja QoS (o ile ktoś mnie za rączkę poprowadzi) lub jakiś dobry (najlepiej darmowy) program...
QoS wygląda u mnie tak: