Nie widzę sensu tworzenia drugiego tematu o podobnej tematyce zaraz nad obecnym, toteż wytleję swoje troski tutaj. Myślę że kolega nie będzie miał nic przeciwko, gdyż z odpowiedzi może wiele wiedzy zdobyć.
Chcąc podkręcić 955 BE (odblokowany mnożnik) znalazłem zasadniczo trzy metody:
1. Poprzez zwiększanie mnożnika i nie ingerowania w napięcia (można spokojnie osiągnąć 3.6 GHz)
2. Inni proponują zwiększanie HT, oraz napięcia (gwarantując taktowanie 3.

3. Znaczne zmniejszenie mnożnika (x14), oraz kolosalne podniesienie HT (350) (gwarantujące taktowanie 4.9GHz) {ten sposób wydaje mi się irracjonalny, ale co jak tam wiem}
Jednak nikt z wytropionych experymentujących nie zagłębia się w szczegóły umożliwiające początkującemu overclockerowi zdobycie wiedzy umożliwiającej powtórzenie akcji.
Jakie napięcia zmienić w BIOSie z Automatycznych na jakie Zwykłe ? Podkręcając mnożnikiem oraz HT procesor z odblokowanym mnożnikiem zmieniamy jedynie częstotliwość, oraz napięcia procesora, tak ?
Domyślam się, że chcąc podkręcić na mnożniku, oraz na HT uzyskam najlepszy rezultat.
Napięcie automatyczne na procesorze zaobserwowałem od 0.95 do 1.33. Zamierzam ustawić stałe na 1.40V
Napięcia pamięci według producenta pracują na 1.65V - więc tyle ustawie. (max to 1.80 ?)
Coś jeszcze się zmienia ?