przez majusek 06 Lut 2006, 15:44
znalazłem cos takiegona necie:(nie wiem czy to prawda, a jesli tak to jak można coś takiego ominąć???):
"Dysk jest źle obsługiwany przez BIOS. Problem ten dotyczy większości płyt głównych, które ukazały się na rynku przed rokiem 1998. Niektóre wersje BIOS-u nie potrafią poprawnie adresować przestrzeni powyżej 8.4, 32, a także 137 GB. Na początek warto odwiedzić witrynę producenta płyty głównej, być może dostępna jest nowsza wersja BIOS-u, którego instalacja wyeliminuje problem z adresowaniem dużej przestrzeni dyskowej. Ograniczenie wynikające z przestarzałego BIOS-u można ominąć stosując specjalistyczne narzędzie. Najpopularniejszą aplikacją tego typu jest OnTrack Disc Manager (ODM), nieco mniej znany jest EZ Drive. Producenci napędów dbając o klienta, często udostępniają na swoich witrynach specjalną wersję programu, która działa z dyskiem danej marki.
Dyski o pojemności przekraczającej 32 GB mają czasem możliwość ograniczenia dostępnej przestrzeni dyskowej do 32GB za pomocą zworki (Limit Drive Capacity to 32 Gbytes), co teoretycznie umożliwia korzystanie z takiego napędu w starszych komputerach. Najpewniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie dodatkowego kontrolera dysku twardego, który przejmuje od płyty głównej obsługę dysków. Kontroler ATA66/100/133 wygląda jak karta rozszerzeń, którą montuje się w slocie PCI. Koszt takiego kontrolera to około 100 złotych."
[ Dodano: Dzisiaj o 13:58 ]
może uda sie poprawnie sformatować prtogramem od producenta dysku samsunga- tylko nie wiem gdzie znaleść taki programik- grzebie na stonie samsunga i nic nie moge znaleść do partycjonowania dysku ;/. moze ktoś z was ma jakiś link...