Witam,
postawiłem sobie partycję systemową, zainstalowałem wszystkie sterowniki programy itp.
Chciałbym to teraz jakoś historycznie zabezpieczyć. Partycja ma bodajże 30GB z czego ok 9GB jest zużyte.
Chciałbym wykonać kopie zapasową tych danych tak, abym później gdy coś się spartoli mógł poprostu ją odzyskać bez konieczności ponownej instalacji wszystkiego.
Mam do dyspozycji inną dużą partycję na której mogę przechowywać ten obraz, nie mam niestety żadnego ROMU ani stacji dyskietek, tylko pendrive 2GB.
Czy da radę to jakoś zrobić ?
Proponuje zakup nagrywarki dvd bezpośrednio do kompa lub w formie urządzenia zewnętrznego--wtedy połączysz ją(zewnętrzną) z kompem za pomocą USB podwójnego powinno być razem z nagrywarką--jednym USB będzie szedł przesył danych a drugim power . O ile się nie mylę to koszt takiego urządzenia to ok 200 zł---jest ono przede wszystkim uniwersalne i bardzo wygodne jeśli nie chcesz się bawić z montażem wewnętrznej nagrywarki. Najlepiej zainwestować od razu w nagrywarkę umożliwiającą podwójny zapis na płytach .
Innym rozwiązaniem jest zakup przejściówki do dysków--ATA/SATA --pozwoli podłączyć w szybki sposób inny dysk wewnętrzny do kompa również bez konieczności jego montażu--przejściówkę podłączasz do USB a do niej dysk wewnętrzny(nie zapominamy w tym wypadku o dodatkowym źródle prądu bo z samego USB raczej też nie pójdzie) .
Koszt takiego urządzenia jest w granicach 50 zł.
Kolejnym możliwym rozwiązaniem jest zakup innego dysku ale tym razem zewnętrznego--i tutaj duże pole manewru jeśli chodzi o jego wielkość w GB i w cenie. Dyski zewnętrzne możesz też wybrać jeśli chodzi o ich sposób zasilania --3,5 calowe dyski mają w komplecie zasilacz który podłączasz bezpośrednio do prądu . 2,5 calowe są mniejsze ale łączysz je przez USB tylko . Jeśli nie masz w kompie USB 2.0 to do 2,5 calowych musisz jeszcze dorzucić HABA aktywnego który dostarczy dodatkowy Power.
Co do pena to również bym odradzał--są one w systemie plików FAT a nie NFTS a co za tym idzie nie przyjmą tak dużego obrazu(jednego). Na 16 GB jak próbowałem wrzucić obraz .iso ok.5 GB to był komunikat , że nie ma miejsca na dysku .
Do obrazu partycji można też użyć programu o nazwie Acronis Tru Image--jest alternatywą do produktu Nortona a zdania który progs jest lepszy są bardzo podzielone.
To by było chyba tyle z mojej strony. Jeśli mi się coś jeszcze przypomni to napiszę