nagrywam plytke wszystko ladnie idzie bufor nie spada a na koniec nagrywania wywala mi komunikat fiksacja sie nie powiodloa or sth jakos tak
no i tak za kazdym razem. uzywam nero jesli to ma znaczenie

a no i to moja nagrywarka
RICOH MP7125A
rhm1337 napisał(a):ps. ten link niedziala
SEBAW
14-02-04, 08:03
Problem fiksacji dręczy wielu użytkowników nagrywarek. Chciałebym poruszć temat tego upierdliwego komunikatu.
Moim zdaniem błąd fiksacji wynika ze złego doboru mocy lasera do nośnika. Jak wiemy wszyscy, każdy nośnik ma zapisane informacji w obszarze ATIP. Jedną z istotnych informacji jest moc lasera jaka jest potrzebna do wypalenia nośnika.
W takim razie, aby uniknać błędu fiksacji nalezy wgrać nowy bios, w którym mogą być zapisane nowe nośniki, zmienić nośniki na bardziej znane i doceniane firmy np. TDK czy Verbatim oraz przeczyścić optykę (soczewkę lasera). Można równeiż wgrać ForceASPI, ale wątpie aby to pomogło.
Jeżeli mimo wykonanych powyższych czynności dalej będzie pokazywał się komuniakt o fiksacji to (moim zdaniem) nagrywarka jest "uszkodzona", gdyż nie może dobrac mocy lasera do danego typu nośnika.A jaka jest Wasza teoria
SidTheRat
14-02-04, 09:40
mam ten problem ze starymi plytami RW... niestety przestaja sie powoli nagrywac
i niestety robia to rowniez uwazane przezemnie i nei tylko za dobre - verbatimy
tez wyskakuje fixation error, a czasem po nagraniu unable to mount device - a to jzu wieksza zagadka
generalnie - ja swoja nagrywarke zamierzam w koncu przeczyscic
grzeniu
14-02-04, 21:33
Mnie jakos dotad blad fiksacji nie dotknal.
Niemoznosc dobrania mocy lasera oznajmia komunikat 'power calibration error' i wtedy zmiana plytek czy przeczyszczenie optyki cos daje, jednak mozliwe ze w tym wypadku zostaje dobrana jakas moc lasera ktora jednak jest zla co wskazywalo by raczej na zle skalibrowanie samej nagrywarki tzn jej lasera. Zdaje mi sie ze zmiana biosu niekoniecznie to poprawi, raczej moze koniecznosc ingerencji serwisu w elektronike a z tym wiemy jak jest - przypadki ewidentne wymieniaja na nowe a reszte splawiaja pod byle pretekstem.
PS Mam jedna plytke cdr nie do ugryzienia, wywala ma calibration area is full. Plytka jest czysta, wszystkie softy tak ja rozpoznaja ale nagrac sie jej nie da. Tlumacze to sobie zapelnionym obszarem na ktorym kalibruje sie laser, ale nie wiem czy to trzyma sie kupy. Czym to wytlumaczyc?
SoBal
14-02-04, 21:47
Cały dzien staram sie napisac odpowiedz na ten watek, moze teraz mi sie uda
Fixation Error powstaje w momencie gdy napęd nie jest w stanie dobrać odpowiedniej STRATEGII zapisu - a nie tylko mocy samego lasera - dla danego nosnika. Szczególnie dotyczy to starszych nosników. to czy błąd ten występuje czy nie - zależy tylko i wyłącznie od tego czy dany nosnik (a raczej strategia zapisu nosnika) jest zapisana w strefie OPC.
Nie mozna tego naprawic czy poprawic w domowych warunkach. Inżynierowie firmy przeprowadzają bardzo wiele testów konkretnego nosnika pod katem dobrania optymalnych warunkow zapisu. Sprzet OPC stosowany przez LitEOn'a kosztuje, w zależności od wersji 800.000 $ do 2.000.000$. jak widać - w domu nie da sie tego zrobic.
SEBAW
15-02-04, 08:08
Moim zdaniem, jak wystepuje ten błąd i mimo wykonanie powyższych czynnoście w moim powyższym poście, to sądzę, że napęd jest uszkodzony i należy wymienic na inny.
SoBal
15-02-04, 19:18
Power Calibration error
Każda czysta płyta zawiera kod nazwany Media ID, naped wykorzystuje zapisany tu kod, do kalibracji mocy lasera dla danego nośnika. Napęd przed przstapieniem do właściwego zapisu płyty zapisuje w tym obszarze małą ilość danych (korzystajac z informacji Media ID), po czym stara się zapisane informacje odczytac ponownie, jeżeli odczyt zakończy sie niepowodzeniem - to płytka wysunie się z napędu a na ekranie pojawi sie komunikat Power Calibration error. ZAZWYCZAJ (czyli nie zawsze) oznacza to, że napęd nie będzie w stanie zapisac danego nosnika, gdyż nie potrafi dobrac odpowiednich parametrów zapisu.
Calibration Area is Full - szukam dokładnych informacji o tym jaką pojemnosc ma ten obszar plty, kiedys cos na ten temat pisalem.
SoBal
16-02-04, 09:23
Uzupełniając powyższą wypowiedź, bo może komuś się to przyda. Calibration Area ma 100 bloków wielkości, za kazdmy razem gdy naped testuje plyte - zabiera jeden blok z tego obszaru. W momencie gdy nie ma już wolnych bloków do testów - powstaje błąd Calibration Area is Full. Z tego faktu wynika również ograniczenie do 99 sesji dla płyt multisesyjnych.
W przypadku nośników CD-RW, gdy płyta była nagrana 100 razy, wtedy obszar ten jest wymazywany, i ponownie można nagrywać dane - ale ograniczenie do 99 sesji pozostaje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości