przez P4w3l 22 Sie 2014, 10:51
Mało daliście info o specyfikacji PC. Model płyty głównej? Jaka karta graficzna na PCI-E?
Ile pamięci widzi BIOS? Czy BIOS jest w najnowszej wersji? W jakich programach była sprawdzana ilość pamięci? (u Ategana coś już wiadomo o tym). Jakieś screeny z monitora zasobów, jak wygląda wykres pamięci z uwzględnieniem zarezerwowanej? Karty graficzne PCI-E podobno mogą korzystać z pamięci w PC, jak im zaczyna brakować własnej (nie jestem tego pewny, widziałem kilka wzmianek, ale sądzę, że chodzi raczej o zasoby dysku vel pamięć wirtualna z pliku na dysku czy coś - w każdym razie, to i tak nie ten przypadek raczej).
Przeczytajcie o remapowaniu pamięci (opcja w BIOS) i ustawieniach maksymalnej pamięci w msconfig\opcje rozruchu\zaawansowane, jest tam też opcja wykorzystania danej liczby rdzeni CPU (raczej nic nie da, ale znalazłem jakiś tam post, że kiedyś pomogło w przypadku zniżki zegara CPU).
Jeżeli chodzi o procesor, warto poczytać o Intel SpeedStep i stanie C1E (regulacja w BIOS znów). Chyba to ma tutaj największy wpływ na obniżenie częstotliwości taktowania.