Problem lenistwa osób przybywających na forum jest znany od jakiegoś czasu.. Widoczne objawy są oczywiście od razu likwidowane przez służby moderujące, jednak pojawiają się "smaczki" które pozostają niezauważone, a mnie zaczynają powoli wkurzać, otóż..
Szczególna moja uwaga padła na tematy typu "Szukasz Mp3 / Filmów / Gier..".. co do tych dwóch ostatnich nie mam większych zastrzerzeń no bo pliki ważą trochę i nawet jeśli gra czy film jest nowy i ogólnie dostępny to komuś może zależeć na szybkim i tym bardziej bezbłędnym ściągnięciu plików..
Inna sprawa ma się z MP3kami.. Do tej pory starałem sie przymykać oko na to co się tam dzieje ale teraz chyba sie miarka przebrała.. Otóż pojawiają się prośby o pojedyncze MP3, które są mniej lub bardziej popularne i dostępne.. często te osoby muszą czekać parę godzin na odpowiedź, samemu zaś mogąc mieć ten utwór w parę / paręnaście minut.. Pomimo tego jest im leniwo samemu poszukać i wolą żerować na chęci pomocy innych userów, którzy wykorzystują swój czas na uploadowanie plików lub ich wyszukiwanie na Google..
Tom@szek bodajże, napisał w jakimś temacie, że skoro coś jest dostępne na Google to by nie podawać bezpośrednich linków lecz kazać poszukać tej osobie.. Oczywiście nie mam nic przeciwko podawaniu tudzież wyszukiwaniu rzeczy rzadko dostępnych na Google czy programie P2P, tak że zdobycie jakiegoś albumu graniczy z cudem lub chociaż jest przeciętne... ale proszenie i podawanie linków typu Crazy Frog - Axel F kiedy ten utwór ma największą popularność jest normalnie śmieszne.. Rówież proszenie o utwóry kultowe, które są popularne lub znane latami i wszędzie dostępne tez uważam za jawne wykorzystywanie innych i własne skrajne lenistwo..
Być może temat wyda sie trochę bezsensowny, ale inaczej nie mogłem.. Chciałbym tez poznać wasze uwagi odnośnie tej sytuacji..
Druga sprawą o odpowiedź na którą prosiłbym Administracje tudzież Moderacje jest sprawa odpisywania na głupie tematy..
W którymś z tematów napisane było by zostawic je w spokoju, bez żadnej odpowiedzi, a gdy zjawi sie któryś z modów to go zamknie bez robienia śmietnika na forum.. w praktyce jednak wygląda to tak że tematy te mają jedną lub więcej odpowiedzi.. i tu się pojawia moje pytanie..
Czy na takie posty można odpowiadać w sensie zwrócenia uwagi czy nie?
Chodzi mi oto czy pierwsza osoba która zobaczy taki temat ma zwrócić uwagę czy też poczekać na zamknięcie tematu, tudzież odpowiedź innego mniej poinformowanego usera / userów..
Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest pisać informacje o pojawieniu sie takiego tematu na SB lecz nie każdy woli rozwiązywać ten problem w taki sposób..