Jest sobie laptok, z oryginalnym systemem xp home preinstalowanym przez HP.
System poszedł się teges, format i stawiamy windowsa od nowa.
No i tu zaczyna się cały kłopot, ponieważ HP nie dostarcza płyty z systemem do tego modelu, system jest raz preinstalowany a później klient może się cmoknąć.
Instalujemy więc system z jakiejś płyty xp home, która jest akurat pod ręką, przyjmuje kod z nalepki licencyjnej, wszystko jest niby w porządku.
Zaczyna się dopiero w momencie aktywacji: Wywala komunikat że kod jest niepoprawny. Dokładnie rzecz polega na tym, że płyty które powinien dostarczać HP (aczkolwiek tego nie czyni) pochodzą z jakiejś innej serii niż płytki z wersji Oemowej czy FPP. W związku z tym automat od aktywacji wykrywa błąd i dupa zbita.
Dzwonię do Microsoftu - mówią że nic nie mogą zrobić, żeby skontaktować się z HP i zaopatrzyć się u nich duplikat nośnika. OK, to jest jakieś rozwiązanie.
Dzwonię do Hewlett-Packarda - i dostaję odpowiedź, że HP nieudostępnia takich duplikatów.
Takie telefony wykonuję mniej więcej codziennie licząc że ktoś w którymś helpdesku w końcu zmięknie, ale to również nie działa.
Myślałem żeby zainstalować system z jakiejś poprzedniej wersji xp home, próbowałem płytki z sp2, sp1a, wreszcie wczesnej płytki bez żadnych poprawek - to nie to.
Nie mam już pomysłu zupełnie. Jedynym ratunkiem jest zdobycie płytki-nośnika windows xp home dołączonego do notebooka z systemem preinstalowanym przez HP. Może ktoś taką posiada i mógłby mi skopiować? (to jest legalne działanie, żadne tam piracenie, bo można sobie wykonywać kopie zapasowe) gdyby to miało jakieś znaczenie (bo może serie płyt są inne) to jest to notebook HP nx6110
Ludzie, pomóżcie!