Pisałem kilka tygodni temu, że chce kupić nowego kompa. Miał on wyglądać tak:
Procesor: Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz (S775) BOX
Płyta gł.: Gigabyte GA-965P-S3 Intel P965
K. graficzna: GeForce 8800 GTS Gigabyte 640MB TV & 2x DVI (PCI-E)
RAM: GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz
Zasilacz: Tagan 480W - U22 2Force Series
Dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
Po przemyśleniu postanowiłem z tym jeszcze poczekać. Niedawno zdecydowałem sie na kupno komputera, a właściwie kilku podzespołów. Z resztą narazie poczekam bo nie mam kasy na cały zestaw. Oto co zamierzam kupić:
Procek: Intel Core 2 Duo E6600, 2.40GHz ,4MB Cache
Grafa: Foxconn GeForce 8800 GTX 768MB
Płyta główna (tutaj właśnie mam problem, bo nie wiem którą wybrać do O/C):
ASUS P5N32-E SLI NF680i S775
http://allegro.pl/item165753086_asus_p5n32_e_sli_nf680i_s775_bezglosna_premiera.html
czy:
ASUS P5B PCI-Ex, SATA2, P965 ICH8R
http://allegro.pl/item165761196_asus_p5b_pci_ex_sata2_p965_ich8r_bezglosna_.html
Wiem, że ta pierwsza będzie lepsza, ale chciałbym troche oszczędzić. Procka zamierzam podkręcić do przynajmniej 3.40GHz. Z tym raczej nie bedzie problemów, bo ktoś na forum pisał, że podkręcił d2c 1.86 (chyba taki ale nie jestem pewien) o 60%. Możecie mi doradzić, którą płytę mam wybrać? Albo sami napisać, jaka płyta byłaby dobra do tego procesora? ;] I jeszcze jedno: potrzebuje speca od podkręcania tego procka. Znam sie troche na podkręcaniu bo podkręciłem Semprona 1100MHz do 1950MHz i działał dużo lepiej niż wcześniej, ale boje sie sam podkręcać d2c. Chyba mnie rozumiecie...

Zasilacz: tutaj jestem noobem bo nie znam sie na zasilaczach i prosze was o wybranie jakiegoś nie droższego niż 5 baniek. Takiego, który pociągnąłby tą grafe i procka, no i oczywiście resztę podzespołów.
Pamięć RAM: nie mam już kasy na ramy i postanowiłem wyciągnąć 512MB DDR (200 albo 266MHz) z tego kompa, którego mam aktualnie. I teraz pytanie, czy te ramy będą działały z tą płytą głowną i resztą sprzętu?
Kilka innych pytań:
1.Mam oryginalnego Windowsa XP Home Edition OEM z SP2 i gdy włączam (niestety pirackiego) Photoshopa CS2, coś „zrzera” mi całą pamięć RAM i plik stronicowania (czy jak to tam sie nazywa). Powoduje to zacinanie sie całego komputera. Dawniej, gdy miałem pirackiego Windowsa XP Pro bez żadnych SP ani innych uaktualnień wszytko chodziło normalnie. Próbowałem na drugim kompie też z tym Win XP Home i też tak sie dzieje. Co jest z tym nie tak?
2.Czy oryginalny windows, którego miałem na kompie, po sprzedaniu byłby wykrywany na kompie tego, kto go kupił jako legalny czy nielegalny? Oczywiście po wcześniejszym usunięciu go z mojego kompa.
3.Czy dałoby sie zamontować GeForca 4 MX 440 w którejś z nowszych płyt głównych (mam na myśli te co napisałem wyżej)? Pytam bo (chyba) niema w nich wejścia AGP, czyli tego, do którego wkłada sie tą grafe. Albo na odwrót: czy dałoby sie zamontować Foxconn GeForce 8800 GTX w mojej obecnej płycie głównej: EPoX 8KRAI. Jeżeli tak, to wymieniłbym te części pojedynczo, bo na wszystko naraz nie mam kasy.
4.Czytałem coś o nowych Radeonach, które już niedługo mają wyjść. Czy różnica między nimi a GF 8800GTX będzie duża? I czy będą obsługiwały DX10? Jaka będzie różnica cenowa między tymi dwoma kartami?
5.Czy żeby utworzyć SLI (albo CrossFire w przypadku Radeonów) trzeba mieć 2 IDENTYCZNE karty czy może to być np. GF 7300 i 8800?
To chyba tyle. Jeżeli coś pomyliłem to poprawcie mnie. THX 4 ALL za pomoc