Posiadam dwa programy służące do konwersji plików wideo na popularny komórkowy format wideo o rozszerzeniu 3GP:
1. Nokia Multimedia Converter Pro 2.0
2. Xilisoft DVD to 3GP Converter 4
Posiadam Nokię 6230i z kartą pamięci 1GB tak więc bardzo chciałem zgrać sobie część moich ulubionych filmów do "mobilnej" wersji - na 3GP. Okazuje się, że nie jest to takie proste. Za pomocą pierwszego programu udało mi się przekonwertować półtoragodzinny film z formatu AVI i działa pięknie. Jednakże kiedy chcę przekonwertować z DVD do 3GP, sprawy się zaczynają komplikować. Używam do tego drugiego programu. Wszystko się konwertuje, pięknie ładnie. Jak przekonwertuję urywek filmu to wczytuję go do komórki, jakość extra, wszystko gra. Ale kiedy próbuję przekonwertować cały film to po wczytaniu do komórki i próbie odtworzenia film się "tnie", zatrzymuje się obraz lub dźwięk, a po chwili zupełnie wszystko staje w miejscu. Próbowałem przestawiać bitrate na niższe, dobrałem najniższe wartości, najgorszy obraz i najgorszy dźwięk, była poprawa w odtwarzaniu ale i tak w końcu po chwili film się zatrzymał i tyle było oglądania.
Wnioskuję z tego, że albo coś nieprawidłowo ustawiam w programie, albo program generuje wideo z błędami. Tamten pierwszy program działa OK, ale co z tego skoro tamten nie konwertuje z DVD, tylko z AVI. Może ktoś z was ma na tyle doświadczenia z takimi programami, że mógłby mi doradzić jak możnaby było to poustawiać, żeby potem wszystko działało prawidłowo na telefonie komórkowym? A może istnieją jakieś lepsze, sprawdzone przez was programy do konwersji z DVD do 3GP?
Proszę o pomoc.