Chłopaki, dajcie spokój. Nie po to załozyłem ten temat.
Komputer, który mam obecnie to pentium 4 -3 GHz i 1,7 Gb ramu na XP i 40 Gb dysk twardego (moja Babcia ma lepszy w telefonie).
Jak go kupowałem (lata temu) to sprzedawca zapewniał mnie, że wszystko wystarczy, aż nadto.
Jak system popracował trochę, pomimo czyszczenia ccleanerem, szybko okazało się, że dysk jest za mały, a procek nie wydala na zwykłych programach np. są lagi przy uruchamianiu i korzystaniu z plików PDF, przeglądarek Firefox i chrome (Firefox przy kilku zakladkach zajmuje 1 Gb ramu i zdycha. Trudno tak pracować).
Takie strony jak allegro, printerest czy olx tak zamulają kompa, że trudno pracować.
Mega wolne uruchamianie kompa. I ogólnie lagi przy większości czynności.
Nie jestem superprofrsjonalistą, ale potrzebuję mieć naddatek mocy aby taka sytuacja jak wyżej nie wystąpiła bo choć często spotykam się z opinią, że dla kowalskiego nie trzeba super kompa to jednak wszystkie programy z każdą kolejną wersją, aktualizacją zajmują coraz więcej miejsca i z reguły pożerają coraz więcej zasobów komputera (patrz: firefox, który pochłania procka i coraz większą ilość ramu).
Kiedyś np. pracowało się na prostym windows movie maker, który był cudownie intuicyjny i nie potrzebował nie wiadomo ile zasobów - a dla moich potrzeb był wystarczający.
Co do wymagań to jedyne co mogę to dopowiedzieć poza tym:
-Stacjonarny
-super cichy (nie zrezygnuje z tego).
-Szybko się uruchamia.
-Szybki
Przeznaczenie:
praca biurowa,
oglądanie filmów,
Internet,
-Ma możliwość podłączenia zewnętrzengo telewizora
-dobra karta muzyczna
proste programy graficzne lub do obróbki video lub tworzenia muzyki.
PROSTE programy do obróbki graficznej -najprostsze czynności, żadna praca na warstwach, proste efekty zmiana zdjec, kadrowanie, wycinanie, kopiowanie.
Podobnie z video (połączenie kilku krótkich, kilku sekundowych filmików i podłożenie pod to muzy). Max 10 min film na końcu.
i tworzenie muzyki - dopiero zaczynam, chcę się pobawić.
- z opcją dodania dobrej karty dźwiękowej
- z opcją dodania dobrej karty graficznej
- też żeby nie żarł nie wiadomo ile prądu
-z opcją wymiany procesora za np. za 3 lata.
Może uściślenie pomoże. A jeśli tak to ile musiałbym faktycznie szykować ??
Może mialbym czlowieka, ktory mi to zlozy, tylko kupując na części balbym się tylko, że coś może nie działać prawidłowo albo np. defekt wyjdzie po krótkim czasie i bujaj się z problemem bo Sprzedawca na allegro nie odpowaida na e-maila.
Jak mi nie doradzicie to jedyne co przychodzi mi do glowy to zakup w lokalnym komisie, ktory jest tu od ponad 20 lat.
Jedyny plus tego rozwiązania jest taki, że jak są problemy to po prostu wymienią sprzęt od ręki.
Do 800zł jest w stanie złożyć kompa na SSD (tak używka, ale jak coś mogę dopłacić do nówki

) , na I5 2 generacji 4x3GHz z możliwością dokupienia procka 7 generacji. Karta graf zintegrowana.
Pozdrawiam,