Dokonałem zakupu nowego dysku do mojego lapka, mianowicie wybór padł na Samsunga 640GB którego talerze obracają się z prędkością 7200rpm (HM640JJ) ale mniejsza o to :-D
Mianowicie, przymierzam się do klonowania dysków, reinstalacja systemu odpada w 100%. Zależy mi też aby pozostała struktura partycji została nietknięta (z powodu partycji ukrytych - recovery od Acera i operacyjnej dla Sevena). Po sklonowaniu chciałbym poszerzyć partycje (w końcu przesiadam się z 250 na 640GB). Jak się do tego zabrać? Czy nowy dysk sformatować przed klonowaniem? Jeżeli tak to jakim oprogramowaniem? Dysponuje kieszenią do dysku HDD, planowałem podłączyć nowy dysk do kieszeni przez port USB, sklonować cały dysk za pomocą programu EASEUS Todo Backup Home 2.0 i po udanej operacji włożyć nowy dysk do komputera i tam już przez systemowe narzędzie zarządzania dyskami rozszerzyć partycję. Nigdy nie zabierałem się za tego rodzaju rzeczy a na dysku znajdują się bardzo ważne pliki których nie mogę uszkodzić czy usunąć.
Proszę o podpowiedzi. Jeżeli ktoś robił już coś takiego proszę o opisanie w krótkich krokach jak się za to zabrać i jakiego oprogramowania użyć.