Mam pytanie posiadam płytę główną K7S5A ver 3,1. Problem polega na tym iż płyta główna nie odpala kary graficznej. To znaczy po podłączeniu zasilacza kości RAM (SDRAM chyba 133 Mhz) procesora DURON 600 Mhz i twardego dysku. Wszystko startuje, to znaczy HDD się rozkręca na procesorze wiatrak się kręci ale nie karta graficzna nie przekazuje sygnału na monitor. Z tego co czytałem jest to prawdopodobnie wina złego update biosu lub spalonego zasilacza. Dodam jeszcze, że karta graficzna procesor ramy i HDD na 100 % są sprawne. Nie mam pojęcia co jest w niej zepsute i czy jest zepsuta. Przypuszczam, że na płycie coś się spaliło (chociaż takich śladów nie widać, kondensatory nie są spuchnięte). Albo padło wyjście AGP. Dodatkowo głośniczek systemowy nie wydaje żadnych odgłosów kompletnie nic. Jedyne co zauważyłem, że od głośniczku co mniej więcej 5 sek., słychać takie ciche puknięcie Jak gdyby chciał wydać jakiś dźwięk.
1. Jak się przekonać czy to na 100% płyta główna siadła.
2. Słyszałem ze płyty główne K7S5A są bardzo awaryjne czy to prawda?
3. Czy jeżeli płyta jest uszkodzona czy istnieje sposób aby naprawić tą płytę główną np. serwis itp.
Ps. Próbowałem również przełożyć zworkę w pamięci CMOS ale gdy zmieniam zworkę na kasowanie pamięci to komputer w ogóle nie chce się uruchomić.