agresja napisał(a):Ogólnie lepiej byś zrobił gdybyś zostawił to komuś , kto się na tym zna , bo możesz sobie krzywdę zrobić .
Tak tez chciałbym zrobić. Jednak nie znam nikogo kto choć raz naprawił monitor. Bez gwarancji oddawać do serwisu podobno się nie opłaca. Trzecia opcja to kupić ten sam model mając nadzieję, że będzie działał identycznie. Jednak trudno go dostać czy to na Allegro, czy szukając w Googlach (sprzedający musi być z Krakowa - nie mogę sobie pozwolić na wysyłkę czy dojazd).
Otworzyłem budę i kosmos. Nie wygląda zbyt skomplikowanie (Przynajmniej nie tak jak nowoczesne karty graficzne. Jedna płytka, parę kabelków i jedna "wieżyczka" odchodząca od kineskopu), ale nie wiadomo czego się chwycić, aby coś więcej odczepić.
Dzięki za schemat
agresja. Wiem mniej więcej czego nie dotykać, i na co uważać.. ale co rozbierać. To już inna bajka xD
Oto instrukcja jak dostać się do płyty:
1. Remove the connectors CN601 and CN 603 on the Socket PCB
2. Remove the Focus wire (red and white) from the CN604
3. Remove the Socket PCB from the Main PCB
4. Remove the 4 screws on the main PCB and 1 screw in the FBT Heat Sink and 1 screw in the video Shield Cover
5. Remove the CRT SUPPORT-R and CRT SUPPORT-L
(6 pkt przemilczeli )
7. Remove the Main Chassie from the Main PCB
WTF?
Podkreśliłem to czego nie rozumiem. Wiecie o co biega?
-Jedynie drugi punkt mniej więcej jarzę. Znalazłem dwa kabelki czerwony i biały odchodzący od czarnej skrzyneczki na płycie
-W piątym może chodzić o mocowanie płyty
P.S.
Wszystkie elementy wewnątrz są połączone glutowatym, niegdyś białym ciałem stałym, które łamie się pod najdrobniejszym dotykiem. Czy jest to do czegoś potrzebne, czy może tak wygląda plomba w monitorach?
@post niżej: O. Racja! Może teraz uda mi się coś z tego zrozumieć. Mam nadzieję, że nie zapomnicie o tym temacie. Najpewniej będę jeszcze mieć jakieś pytania.