mullins napisał(a):jak narazie to wogóle mi nie chce połączyć kompa przez routera. Tak jakby go wogóle nie widział. Może jak mam stały tylko jeden IP to moge tylko podłaczyć do jednego urządzenia, a u mnie jest to karta sieciowa i dlatego nie mogę podłaczyć routera do netu bo ma inny adres IP
tzn podłączasz router do internetu, ustawiasz na nim wszystko tak jak w pierwszym poście (wszystkie te ustawienia które spisałeś wtedy gdy internet ci działa bez pośrednictwa routera) i nic?
a na routerze masz ustawione by każdemu komputerowi pod niego podłączonemu przydzielał adres IP z sieci LAN (a nie od dialogu)?
reasumując:
połączenie: internet - router - komp
adresy: router ma przypisany na stałe adres z dialogu (ten 82.xxx.xxx.xxx) następnie router rozdziela sygnał (route'uje / rutuje) na komputery z twojej sieci lokalnej (nawet jak masz 1 to i tak dostaniesz "prywatny" adres IP - jeden na każde urządzenie) - w zależności od ustawień routera są to różne warianty:
192.168.xxx.xxx
lub
172.xxx.xxx.xxx
lub
10.xxx.xxx.xxx
przy zachowaniu takich samych masek podsieci na routerze i komputerze
z racji tego że masz xp, nie powinno być problemu po tym jak włączysz opcję "dhcp server" na routerze (o ile jest w ogóle na tym sprzęcie)
innymi słowy: jeden adres zewnętrzny (ten 82.xxx.xxx.xxx) jest przypisany do routera który rutuje ruch na poszczególne urządzenia podłączone do routera, które z routera otrzymują prywatne adresy IP
mullins napisał(a):[ Dodano: Dzisiaj o 20:11 ]
moze sie tez okazac ze bede musial zadzwonic do dialogu zeby zmienili mi adres na nowy do routera tylko ze wtedy nie polacze sie z karta sieciowa bo bedzie miala inny IP. To jak to jest to tylko jesli mam router to moge podlaczyc urzadzenia tylko bezprzewodowo czy mozna inaczej bo juz sam nie wiem co mam robic.
poczekaj z dzwonieniem do rana