Proszę o poradę w sprawie usprawnienia/tuningu Windows XP, dostałem takie zadanie od szefa że mam wprowadzić pewne zasady korzystania z PCtów tak żeby ich nie zamulało i żeby były w dobrej kondycji. Wiem że jest dużo programów do tunningu ale podstawowym problemem z nimi jest to ze wymagają uprawnienia admina na kompie a to wiąże się już interwencją firmy serwisowej i z kasą a tego muszę unikać

Tak więc potrzebował bym kilka pomysłów co powinien robić przeciętny użytkownik kompa, łącznie z panią powyżej 50tki, (oczywiście z pomocą instrukcji) aby ten śmigał ciągle jak nowy albo lepiej.
Widziałem temat optymalizacja Windowsa i z tych porad nadawały by się: Sprawdzanie błędów na twardym dysku, Defragmentacja dysku,- te dwa wymagają admina ale może uda mi się je odblokować, czyszczenie dysku – tylko windowsowym narzędziem, czyszczenie folderów temp: I sposób, Oczyszczanie pulpitu,
W grę wchodzą jeszcze:
-ustawienia Windowsa (np. najlepsza wydajność kosztem efektów wizualnych)
-mikro programiki tuningujace (nie wymagające instalacji/ uprawnień admina)
-ustanowienia minimalnej ilości wolnego miejsca na dysku/pulpicie (ile?)
-zalecane małe programiki do usuwania Trojanów i innego złośliwego oprogramowania.
-i wszystko inne co wam przyjdzie do głowy aby poprawić/utrzymać wydajność kompa.
A dodatkowo jak znacie jakiś program do mierzenia wydajności tj. żeby sprawdzić czy to wszystko coś dało?
Z góry dzięki za wszelkie porady.
Pozdrawiam,
Darek