dostałem laptopa Acer, dokładnego modelu nie pamiętam który jak się uruchamia wykazuje próbę naprawy systemu, potem nakazuje zresetować komputer w celu po prawnego uruchomienia systemu, aczkolwiek ponownie zaczyna naprawę systemu i tak w kółko. Uruchamiając kombinacje klawiszy ALT + F10 - Recovery system, i wyboru wgrania na nowo systemu, bądź naprawy systemu, program nie może znaleźć obrazu płyty .
Tak więc postanowiłem wgrać system z pendrive, zainstalowałem instalkę systemu win 8.1 na pendrive, kopia zapasowej płyty. Niestety podczas włączenia klawisza F12 - Windows boot menager, podczas uruchomienia laptopa , system nie wskazuje innych pamięci ( pendrive) tylko widzi dysk twardy do bootowania. Mój błąd chciałem instalować przy zwykłym MBR system na uefi, tak więc wszedłem do systemu windows odblokowałem możliwość wyłączenia systemu"Boot mode" , wykonując dane operacje, standardowo opcje wyłączenia opcji "boot mode" jest zatwierdzona i nie do ruszenia na pozycji "enabled", aby to odblokować wystarczyło założyć hasło do biosu ( informacja wyczytana na stronie Acer.support.com ), fakt po wykonaniu i zapisaniu danej operacji, opcja zmiany pozycji "boot mode" została odblokowana i w końcu mogłem zmienić pozycje z "Enabled" na "Disabled" , więc postanowiłem uruchomić system, instalacje systemu na starym wykonanym obrazie aczkolwiek znów to samo przy opcja bootowania F12 w "Windows boot menager" znów nie był widoczny pendrive jak i w biosie tylko była widoczna pozycja przy urządzeniach bootowania " HDD usb : .......... " .... Wiec już miałem dosyć, za pomocą programu "RUFUS" wgrałem system z ustawieniem:
"Schemat partycjonowania GPT dla komputerów UEFI"
"Schemat partycjonowania MBR dla komputerów UEFI"
Przy każdym pomyśle wykonanym procesie, i czy to włączona czy wyłączona opcja UEFI , instalacja z pendrive systemu nadal nie jest możliwa a bios nie widzi żadnego pendrive ( próba na 2 innych marek i innych pojemnościach) .
Proszę o pomoc, ponieważ laptop jest bezużyteczny w danym momencie.
Laptop jedynie posiada opcje UEFI nie posiada innej opcji takiej jak LEGNACY BIOS.