Dzięki Wszystki za pomoc, szczególnie Tobie bobza. Siedziałem 3 dni nad tym dysiem jednak nic nie wskurałem, a dzisiaj zaniosłem go do serwisu. Jedynie co mi się udało zrobić to to, że uzyskałem dostęp do dysku i mogłem zainstalować system, ale co z tego jeśli brakuje mi 37 GB z 80. Narazie muszę czekać. Za jakiś czas napiszę jak to się skończyło.
[ Dodano: Dzisiaj o 14:53 ]Właśnie odebrałem dysk ze sklepu. Okazało się, że mieli go odesłać gdzieś do naprawy, jednak jest on już pogwarancyjny i nic nie dało się zrobić.

. No i mam lipe.
[ Dodano: Dzisiaj o 15:35 ]Słuchajcie podłączyłem ten dysk 80 GB na master do pierwszego kanału. W Biosie mi go wykryło, jego pojemność wynosi 44 GB. Zabotowałem z płyty program Prosoft Media Tools z pakietu Hiren's Boot CD w wersji 7.9. Na początku program gromadzi informacje o systemie, a następnie wyszukuje podłączone dyski, po wyszukaniu pojawia mi się okienko z takimi informacjami:
Drives:
---- Drive 0 ----
IDE HDD 000
EBIOS HDD 80h
--- Drive 1 ---
FDD 1,44 M 'A'
Po kliknięciu na "IDE HDD 000" wyświetlają mi się informacje na temat tego dysku, m. in. geometria dysku, która wygląda tak:
CHS: (155061; 16; 63)
Drive Size: 78,15 GB
Total Sectors: 156301488
Sector size: 512
Po kliknięciu na "EBIOS HDD 80h" wyświetla mi się zaś taka geometria:
CHS: (5551; 255; 63 )
Drive size: 44,59 GB
Total sectors : 89189487
Sector size: 512
Jak widać dane liczbowe się różnią. Wystarczyło, że kliknęłem na
"IDE HDD 000" i zrobiłem restart i w Biosie pokazało mi się całe 80 GB. Jednak przy bootowaniu z dysku automatycznie zmienia mi się pojemność dysku i za chwilę w Biosie widzę 44 GB. Co zrobić w takiej sytuacji ??
[ Dodano: Dzisiaj o 21:47 ]Kolejna informacja dla fachowców:
Nosiłem dysk do znajomego informatyka. Diagnoza była taka, że trzeba było wykonać formatowanie niskopoziomowe. Przed wykonaniem dysk został przeskanowany i nie zawierał bad sectorów. Po tym formatowaniu niskopoziomowym dysk w Biosie wykrywało jako 80 GB i została nawet utworzona partycja o pojemności 76 GB programem "Partition Magic". Po zabootowaniu płyty instalacyjnej z Windowsem XP, kliknęłem "Enter", aby zainstalować system, później potwierdziłem umowę klawiszem "F8" i gdy ukazał się Ekran wyboru partycji to Instalator podał, że dysk ma wielkość 44 GB. Zrobiłem restart, wszedłem do Biosu i rzeczywiście z 80 GB zrobiło się 44 GB. Proszę o pomoc i wszelkie wskazówki w tej sprawie.
[ Dodano: Dzisiaj o 11:37 ]czesc, jak możesz to luknij jeszcze do mojego tematu, może wpadnie ci coś do głowy to może coś doradzisz, główny problem to taki, że w BIOSIE z 80 GB robi się 44 GB
[ Dodano: Dzisiaj o 13:33 ]Oto wykaz z programu "HDAT2 4.02.05":
W opcji "Set Max Adress" pisze coś takiego:
Native Max Adress (max. addres of sectors)
Native area: 156301488 sectors = 80 GB
User area: 89189487 sectors = 45,67 GB <--- DIFFERENT
Hidden area: 67112001 sectors = 34,36 GB
Słowo "DIFFERENT" cały czas miga
Z tego co wnioskuję to 34,36 GB to jest przestrzeń ukryta dysku. Nasuwa mi się prote pytanie jak to odblokować ?? Proszę o pomoc
[ Dodano: Dzisiaj o 7:40 ]Wreszcie mnie oświeciło i sobie poradziłem. Pomógł mi program MHDD a dokłądnie dwie komendy: NHPA i Config. Pierwszą przywróciłem fabryczne ustawienia dysku (uprzednio wyłączając wykrywanie dysku w Biosie) a w drugiej zmieniłem opcję HPA, którą przełączyłem na off. I zadziałało, dziękuję wszystkim za odpowiedzi.