po serii wielu prób udało mi się zestawić takie cudo:

Wszystko przez to że pc musi mieć adres zewnętrzny i wszystkie porty wolne - dlatego NAT nie wchodził w grę.. Ale nie w tym rzecz.
Na powyższym obrazku kolorem czerwonym pokazane jest jaką drogą jest dostarczany internet do komputerów (w przypadku pc: modem-switch-przewodowa karta siecowa = internet z publicznym IP. w przypadku laptopa: modem-switch-access point dlink dwl-g700ap-karta bezprzewodowa w laptopie = internet z prywatnym adresem IP mojego dostawcy)
pytania brzmią:
1) czy mój dostawca "widzi" że są podłączone 3 urządzenia do modemu kablowego (pc, ap i notebook) czy tylko widzi 2: pc i ap?
2) czy jak do tego wszystkiego dołożę kartę bezprzewodową do peceta i ustawię mu adres wewnętrzny z taką samą maską jak w połączeniu internetowym na laptopie to czy mój dostawca będzie "widział" to jako kolejny komputer? nawet jeśli mu wpiszę tylko IP i maskę - bez bramy domyślnej i dns'ów?
po prostu nie wiem czy access point w takim zestawieniu jest przezroczysty - tzn czy w sieci figuruje tylko 1 urządzenie o adresie 10.7.178.1 czy, po dołączeniu karty wifi do peceta, aż trzy urządzenia o adresach: 10.7.178.1 .2 i .3
gdyby ktoś przypadkiem pracował w firmie Toya w Łodzi - bardzo bym się ucieszył (bo na helpdesk nie mam co liczyc - oni mi proponują kupno ich bezprzewodowego modemu, i korzystanie z narzuconych ustawień sieci wifi - co u mnie nie wchodzi w grę bo lubię grzebać i się bawić parametrami

jak zwykle: z góry dziękuję za odpowiedzi (bądź ewentualne pytania o szczegóły)