- Kod: Zaznacz wszystko
<select name="kierowca_pesel_kie" id="kierowca_pesel_kie">
<?php
$kierowca_pesel_kie = mysql_query('SELECT kierowca_id, pesel_kie from `kierowca` order by kierowca_id asc;');
echo '<option id="0" value="0">------ nie wybrano -----</option>';
while($pokaz_kierowca_pesel_kie = mysql_fetch_array($kierowca_pesel_kie)){
echo "<option value=".$pokaz_kierowca_pesel_kie['pesel_kie']. ">";
echo $pokaz_kierowca_pesel_kie['pesel_kie'];
echo "</option>";
}
?>
</select><br />
chcę wysłać wynik obu rodzajów pól do bazy. z checkboxem jest ok, select też wysyła. ale chcę dać warunek, który wywali mi komunikat, że nie da się dodać do bazy bo nie jest zaznaczona inna opcja niż "------ nie wybrano -----". na checkboxa mam taki warunek i działa, gdy go nie zaznaczę to nie dodaje do bazy ;] a gdy zaznaczę kwadracik a z listy nic nie wybiorę, tylko zostawię wartość domyślną, to mi w tej kolumnie dodaje wartość zero, a chcę żeby nie dodało nic i nakrzyczało na usera korzystającego z formularza, żeby dokonał wyboru.
próbowałam kilka sposobów odpowiednich dla krótkich pól tekstowych:
- jeśli empty($_POST('kierowca_pesel_kie')) to nie dodawaj do bazy gry jest domyślna wartość, ale na logikę ten select nigdy nie będzie pusty, bo zawsze zwraca jakąś wartość :|
- jeśli isset($_POST('kierowca_pesel_kie')) == "0" ( lub =="false" lub =="---nie wybrano---" lub ==0 lub ==false już w sumie nie wiedziałam co wstawiać)to nie dodawaj do bazy, bo jest wartość domyślna a linijka dodająca do bazy miała mnie gdzieś i dodała tak czy siak 0 w miejscu kierowca_pesel_kie. a chcę żeby tylko dodawało gdy i kwadracik będzie zaznaczony i wybrana inna opcja niż domyślna :|
możliwe, że daję złe warunki :|