SATA 120 , SATA 250 oraz ATA 80 GB , na jednym 120 mam zainstalowanego Windowsa oraz na tym 250 także zainstalowanego XP .
Problem pojawil się ostatnio jakoś z nikąd po prostu przy włączaniu wywala mi dwa komunikaty , raz jeden raz drugi :
w jednym jest ze DISK BOOT FAILURE , please insert system disk and press enter
a w drugim wywala , coś takiego :
CMOS checksum error - Defaults loaded
i mam do wyboru
Press F1 to continue, DEL to enter SETUP
identycznie jak tutaj :
- Kod: Zaznacz wszystko
http://www.frazpc.pl/b/57885
i tutaj jest niby rozwiazany problem bo panowie mówią , że to wina bateryjki , no ale u mnie jeszcze czasem wywala ten pierwszy błąd ...
no i niby wszystko byloby ok gdyby nie to , że jak odłącze dysk ATA 80GB to winda mi się teraz ładnie włączyła ...
to jeszcze nie koniec bo gdy zbootowałem winde z płyki z XP , i chcialem zainstalowac system , to gdy wybrałem partcję C która jest na dysku SATA 120 GB albo tym 250 , to mi wywalaąło że instalacja wymaga skopiowania pewnych plików na dysk , ale pisało , że na dysku własnie nie tym ktory wybieram SATA , ale na dysku ATA tym 80 GB jest jakas niezgodna partycja z systemem Windows Xp , co najdziwniejsze , gdy odłączyłem znowuż ten dysk ATA80GB instalacja przebiegła poprawnie ...
Pozdrawiam i czekam na odpowiedźi ..

PS:
aha teraz mi się przypomnialo , próbowałem z konsoli odzyskiwania wpisać komendy fixboot oraz fixmbr , ale nic one nie dały po resecie windy nadal pojawiały się te same komunikaty ...