Witam. Ciągle z pod blachy słyszę terkot, brzęczenie, po zdjęciu obudowy to najprawdopodobniej wiatrak. Odgłosy są najsilniejsze zaraz po uruchomieniu kompa i wtedy też potrafi się on samoczynnie restartować, lub zdarzają się jak to nazwałem "podwójne odpalenia" czyli komp niby się włącza ale nawet nie dochodząc do botowania wyłącza się i natychmiast włącza. Zauważyłem to po monitorze który włącza się razem z kompem, komp próbuje sie rozpędzic następnie wszystko gaśnie monitor tez, komputer odpala ponownie i tym razem już się włącza. Restarty tylko przez pierwsze 5 min od odpalenia, wygląda to trochę jakby się rozgrzał bo potem dzwięki są cichsze (ale słychać i tak) i komp działa..
Po uruchomieniu udało mi się kiedyś szybko odpalić everesta i zauważyłem że napięcie 3.3V niezle skacze i tu nagle 3.18 wyskoczyło i w tym momencie komp się zrestartował.
Ja myślę że to przez wiatrak być może dlatego zamierzam go wyczyścić i naoliwić, kupiłem oliwę techniczną, pacjent wygląda tak:

Proszę o jakieś rady co do całej sprawy bo się obawiam że przy dalszym użytkowaniu w tym stanie coś może się skopcić.
I tez mam pytanko czy powyższy wiatrak da się ściągnąć osobno tzn sam cooler bez odkręcania radiatora?
Edytowano - podpis niezgodny z regulaminem.