Posiadam D-link 300, nigdy nie aktualizowałem go, nie wgrywałem dodatkowego firmware oraz internet kablowy. Po wczorajszych perypetiach oraz bodajże 3-4 resetach routera straciłem wszelkie nadzieję na to, że mogę to naprawić, a wierzcie mi że siędze nad tym problemem całą noc no i dzięń.
Wcześniej podpinało się dwa kabelki, wszystko działało router bez problemu wszystko rozwiązywał, nawet nie musiałem wgrywać sterowników. Obecnie, nawet sterowników nie można wgrać gdyż piszę że router jest niepodłączony - i owszem istnieje taka możliwość gdyż po wejściu na 192.168.0.1 najzwyczajniej w świecie komputer nie czyta routera.
Bardzo ważny komunikat który wyskakuje gdy próbuje się połączyć:
Sprawdzałem 1000 razy, kabelki popodłączane są prawidłowo, raczej jest to kwestia ustawień w windowsie na moim i brata komputerze, których ja sam nie potrafię rozgryźć, gdyż jestem komputerowym jeleniem. Googlowałem nieco na temat tego problemu i polecano zmiany bram IP, których ja sam nie ogarniam jak robić. Jeśli chodzi o własciwości internetu to wszystko pobiera się automatycznie (przedstawiam screen):
Warto dodać, że komputer odpala na modemie nie podpiętym do routeru operowo. Proszę bardzo was o pomoc, gdyż tu już nie chodzi o mojego brata... popsuł to niech ma, gorzej z moją połówką

Aha! mam nadzieje ze router nie jest walniety, gdyz w momencie gdy podlaczalem neta przez niego miał kilkakrotnie "Fazy" (gubił pakiety) podczas gdy na zwyklym modemie nie ma to miejsca...