Sprawa na chwilę obecną wygląda tak że piszę tego posta z laptopa MAXDATA, który nie mógł się połączyć z siecią w moim domu. W sumie problem został rozwiązany tak, że znalazłem w domu kostkę ram'u i żeby podnieść sobie komfort pracy chciałem ją zainstalować. Bez problemu znalazłem klapkę od ramu, zainstalowałem kość i już miałem odpalać laptopa ale zaintrygowała mnie podobna klapka obok tej z ram'em..

Ciekawość nie pozwoliła mi nie odkręcić jednej śrubeczki a pod klapką znalazłem kartę WiFi w opłakanym stanie. Lekko zardzewiała i zaśniedziała, prawdopodobnie skutek tego że coś się kiedyś wylało na ten sprzęt. Wziąłem szczoteczkę do zębów z twardym włosem, oczyściłem ją po czym wpiąłem tak jak była. Odpaliłem lapka i Windows wykrył kartę Intel PRO/Wireless 2200BG, zainstalował a ja tylko podałem klucz WEP i mam Internet.
Przypuszczam że karta przewodowa mimo, że jest wykrywana przez system jest nie sprawna i dlatego nie było sprawnego połączenia. Ta karta na 90 % nie będzie potrzebna sąsiadce bo działa ta WiFi, więc problem uważam za rozwiązany.
Za chęć pomocy każdemu z was po +

Pozdrawiam, kajtekjr.