Czytałem sporo, lecz wciąż waham się nad optymalnym wyborem. Jak uważasz, lepszy będzie :
Avast! Free - kilka lat temu testowałem, lecz widocznie zamulał system. Słyszałem pogłoski, iż obecna wersja jest pozbawiona takich problemów, czy to prawda ? \ Posiada ochronę przed rootkitami ?
BitDefender Antywirus Plus 2013 - szukam programu który nie będzie wywalał / blokował wirusów bez mojej zgody. Czy ten typ tak ma ?
Dodano 18.08.2013 21:45:07:
Próbowałem z Avastem - totalnie upierdliwy. Widocznie spowalnia system. Czy to otwierając plik txt, czy przeglądarkę, musiałem czekać 1-2 sekundy nim wreszcie operacja została zakończona. Heh.. wyobraźcie sobie spowolnienia w działaniu gier.
Natomiast BitDefender w ogóle nie zechciał się zainstalować. Producent nie uprzedził, iż program wymaga odinstalowania nie tylko antiwirusa, ale i firewalla.
Nigdy nie zaufam ochronie, nad którą nie mam kontroli.
Obecnie AVG w wersji "free" posiada wbudowaną ochronę przed rootkitami. Tak więc mam nadzieję, że będzie mnie chronił niewiele gorzej niż wcześniejsza wersja płatna, która nie dość, że ochraniała mnie przed szkodliwym oprogramowaniem, to na dodatek uchroniła mnie przed koniecznością reinstalacji systemu - od ponad 3 lat.