Mam pewien problem z Windows 8.1 Pro, wydaje mi się leży gdzieś w rejestrze windowsa.
Ale do sedna sprawy, dzisiaj mój młodszy brat chcąc przetestować to czego nauczył się od kumpli, zainstalował dwa programy do czyszczenia rejestru "żeby przyśpieszyć kompa", mowa o: auslogics registry cleaner i eusing free registry cleaner. Najpierw zrobił skan pierwszym, wyczyścił, później drugim i także wyczyścił. Oczywiście wszelkie opcje kopii zapasowej pominął, bo po co robić. Szkoda tylko że użył do tego mojego pc, a nie swojego...
Sytuacja wygląda następująco, system startuje normalnie, bez opóźnień, jest na dysku ssd. Wszystkie ikony na pulpicie pojawiają się jako białe, prawy klik i "odśwież" sprawia że wracają kolory, następnie pulpit robi się nieresponsywny, czyli nie można nic na nim kliknąć etc. Natomiast działa pasek startu, widać że ładują się na start sterownik nvidii, onedrive, ale już sterowniki od klawiatury, myszki itd ładują się dopiero po 2-3 minutach, wtedy też wraca responsywność pulpitu oraz można używać inne aplikacje.
Jakie są opcje żeby to odwrócić? Przywracanie systemu nie wchodzi w grę, jest jakaś możliwość aby przywrócić podstawowe klucze rejestru do stanu używalności, czy tylko ponowna reinstalacja systemu mnie ratuje?