Hm.. albo wy mnie nie zrozumieliście, albo ja was.
Moje pytanie brzmi - spróbujmy na przykładzie:
Mam 8 dysków 2TB. Każdy z nich z osobna mieści się w granicach systemu XP, więc pojedynczo będą działać dobrze.
Jednak chciałbym używać ich jednocześnie, i mieć w sumie 16 TB. Nie wiem czy w takim przypadku istnieje taka możliwość.
Czy ograniczenie do 2.19TB dotyczy każdego dysku z osobna, czy wszystkich dysków użytych jednocześnie?
apg2312 napisał(a):Każdy program, który działa na 32 bitach będzie działał i na 64 bitowym systemie, ale odwrotnie już nie, żaden program 64 bitowy na 32 bitowym systemie nie odpali. (..)
Parę dni instalowałem kumplowi software. Przy dalszej instalacji programów mniej więcej 1/5 nie mogła zainstalować się na 64bit seven.
Nie były to sterowniki ale programy użytkowe, z jakich korzystam na XP (np. defragmentator).
Obecnie programy 64bit'owe mają swoje odpowiedniki 32bitowe.
Według testów z zeszłego roku programy 32bitowe działają szybciej na systemie 32bitowym. Różnice są doskonale widoczne w grach.
Nie rozumiem czemu upieracie się tak przy "7". Mój komputer nie należy do mocarzy, a więc i różnice będą więcej negatywne niż można by zakładać. Baa, między 32 bitowym XP, a 7, nie widzę żadnych wartych odnotowania plusów, skłaniających mnie do wydania ciężkiej gotówki. Chyba że na XP nie działa wiele dysków o pojemności w sumie przekraczającej 2.19TB.
Ciekawostki_2: Różnice między systemami 32 a 64 bit (cytat z sieci)
32 bit:
wady:
- przestrzeń adresowa ograniczona do 64gb. pod większością windowsów do 4gb.
- własna przestrzeń adresowa pojedynczego procesu ograniczona do około 3gb
zalety:
- mniejsza ilość zużywanej pamięci (trudno określić ile dokładnie. zależy od używanego oprogramowania)
64bit:
wady:
- większa ilość zużywanej pamięci (do 2 razy większa)
- wiele programów 32bit nie działa
zalety:
- praktycznie nieograniczona (wiele tb) przestrzeń adresowa
Porównując wciąż nie widzę sensu wydawania 600zł na OEM'ową wersję PRO - czyli rzeczywistą, pełną siódemkę.