Dr@GuN napisał(a):hmm 
pkt 1 jestem dyslektykiem (komisja nie miała wątpliwości a to o czymś świadczy , a i tak robie mało błędów)
pkt 2 nie wiem w czym atlony są lepsze 
a) filmy , nie wiem jak jest na atlonach ale na celeronie nie było przerw i około 70fps czyta mi z płyty 
b)gry ... tu może być remis , choć ja na moim nie miałem problemu , za to na atlonie u kolegi na bardzo zbliżonych parametrach były trzy zwiechy i kilka zacięć na tej samej grze !!
c) cena , tu atlon nie ma raczej szans ....
d)net ,programy , itp tu raczej celeron bo nie wiadomo w którym momencie może być zwiecha i można dużo stracić 
podsumowując monitest celeron wypadł lepiej z wynikiem 4 pkt a atlon z wynikiem 2 punktów ... jak chcesz to zostań na atlonie , ale pamiętaj co zaoszczędziś na celeronie możesz wydać na inną część ...
Co do punktu pierwszego, wybacz nie wiedziłem poprostu jestem wyczulony na wszelike błędy ortograficzne.
Odnośnie punktów następnych jestem skłonny się z tobą nie zgodzić i uważam, że zarówno Celeron jaki Pantium 4 ustępują Athlonowi. No więc tak Celeron D pracujący na magistrali 533 MHz no i wyposażony w 256 KB cache coprawda jest już o niebo szybszy od swojego poprzednika, ale i tak idealnie nadaje się do gry w sapera i pisania w wordzie.  

Nieoszukujmy jest to procek pewny ale powolny (wiem co mówię, bo sam aktualnie posiadam Celerona i nie mogę powiedzieć żebym był z niego zadowolony). Przykład: Duron 1600MHz jest dużo wydajniejszy niż stary Celeron 2,8. 

Pentium 4 to dla mnie drożyzna i raczej niepotrzebne wyrzucanie pieniedzy. Ot chociażby "Hyper Threading" - "pozwala na emulowanie pracy dwóch procesorów wyposażonych w rzeczywistości w jedną jednostkę centralną". Dla mnie jest to o tyleż ciekawe i pomysłowe co niepotrzebne.  

Aktualnie procki Intela potrzebują tyle prądu, że wystarczyłyby do nagrzania mojego pokoju 

Pomijając już wysoką cenę.
AMD Athlon 64 - "pierwszy 64 bitowy procesor na rynku - znakomity w aplikacjach graficznych, bardzo wydajny w strumieniowej obróbce danych. Występuje w wersjach dla kilku podstawek (wymienie może tylko S754 tą którą zamierzam kupić) poczatkowo pomyślany jako model "budżetowy". Mimo to cenowo przebijał większość P4. bardzo wydajny, mimo iż posiada tylko jedno kanałowy kontroler pamięci. Dzięki jego zintegrowanie z jądrem procesora, jej wydajnosć i tak jest rewelacyjna." (jakby ktoś nie wiedział to w cudzysłowiu to cytat, ja sobie tego nie wymyśliłem  

)
Podsumowując:
Celeron to dla mnie porażka.
Pentium 4 nie powiem procek bardzo dobry ale tylko w wersjach "nie na moją kieszeń".
AMD Athlon 64 coś w sam raz dla mnie