Mój obecny sprzęt postawiony w czasach, kiedy dobrze znałem się i orientowałem w tematyce komputerowej przestaje spełniać swoje wymagania i musi zostać zastąpiony. Jest to E2160, który pracuje na Abicie QuadGT wraz z 2x1GB pamięciami Patriota. Mam jeszcze do tego Galaxy 7900GS. Zasilacz niedawno wymieniałem po tym jak padł mi mój Chieftec GPS 450W, więc tutaj zostaje(obecnie Chieftec CTG-500W).
Chcę wymienić jedynie płytę główną, procesor i pamięci. Platforma jest mi obojętna. Głównym powodem wymiany jest to, że obecny komputer jest za "słaby", aby uciągnąć większe projekty w programach typu DAW(do tworzenia muzyki - Ableton, Cubase itd.). W tej modernizacji nie patrzę kompletnie pod względem gier. Odpalam raz na rok nową FIFĘ, żeby zobaczyć co jest w niej "nowego". Nie gram w żadne gry. Komputer ma być maksymalnie wydajny i szybki, jeśli chodzi właśnie o pracę w programach studyjnych.
Uwaga! Sprzęt mogę kupić używany. Nie boję się tego. Znam się na OC, więc chcę też go trochę podkręcić.
Cena jakiej przekroczyć nie mogę(za te 3 rzeczy) to jest 550zł(tak, żebym zmieścił się w wysyłkach do 600zł). Jeśli będzie w jednym sklepie to lepiej.
Do tego prosiłbym o zaproponowanie jakiegoś taniego, lecz dobrego i cichego chłodzenia, poza tą główną kwotą 550-600zł. Chłodzenie max 80zł. Zapomniałem dodać, że zależy mi również na w miarę względnej ciszy, bo gdy komputer chodzi jak traktor, jak można zrobić dobrą muzykę, nie słysząc szczegółów?
Proponowano mi taki konfig:
AMD Phenom II X2 555 3.2GHz Black Edition BOX
ASROCK M3A770DE Box
KINGSTON 4GB DDR3 (2x2GB) HyperX Blu
(KHX1600C9AD3B1K2/4G)
Zamierzam pracować na Win7 64bity, jeśli to ma coś zmieniać

Dzięki z góry za pomoc.
Pozdro.