Posiadam kartę graficzną Nvidia 7900GS (w której błąd z znikającymi teksturami jest najbardziej widoczny)
Postanowiłem postąpić jak napisał jeden z użytkowników forum GTA. Sterowniki z nr. 169.21 odinstalowałem, użyłem następnie DriverSweeper i zainstalowałem najnowsze dla mojej karty (178.28). Odpalam GTA IV i niestety nawet intro się zacina i kompletny zwis kompa. Odinstalowałem 178.28 i użyłem specjalnych (świeżutkich w tamtym czasie), wydanych pod GTAIV 180.84 (które podczas instalacji niby nie obsługują 7900GS, lecz to szczegół którym podobno przejmować się nie mam) no niby, bo teraz każda nowsza gra wyłącza mi się w sposób podobny co GTA IV (Timeshift nawet podczas menu oO), tak samo było w przypadku 178.28:/ Próbowałem 180.48 podobnie ;/
Wróciłem do 169.21, starych dobrych sterowników które (co jest najśmieszniejsze) działają w przeciwieństwie do młodszych braci.
Byłem zdesperowany. Sformatowałem komputer. Postanowiłem użyć 180.84 i co ? To samo (wszystkie nowe gry mi nie chodziły total war, Timeshift, GTA), wróciłem do 169.21 (tekstury w GTA IV doczytywały mi się przy niskiej rodziałce, jednak nie wyświetlało wtedy napisów, komórki) i tak sobie grałem. Wyszedł teraz patch do "dzieła" R* który niestety nie poprawia tekstur i niestety uniemożliwia mi użycie sposobu z niską rozdziałką, dzięki której mogłem jako tako grać. Muszę zainstalować 180.84 z tego co widzę ;/
Proszę o pomoc, jeżeli dobrnęliście do końca moich wypocin bardzo dziękuję. Jeżeli pomożecie mi rozwiązać problem, będę was wielbić.
Próbowałem użyć innych sterów do płyty głównej, niestety nie pomogło.
P.S Jest to temat o problemach z sterownikami, bez których już nie długo mogę zapomnieć o grze czy używaniu programów 3D (patrz. "ZAINSTALUJ NAJNOWSZE STEROWNIKI), GTA IV tylko uświadomił mi błąd w moim systemie.