MaciekSc napisał(a):ponadto chcialbym potwierdzic informacje, ze wylaczajace sie monitory i podzespoly komputera (np. dysk twardy) w ramach oszczedzania energii strasznie szybko sie zuzywaja
Nie potwierdzam. No chyba, że wyłączenie i ponowne włączenie nastepują po sobie w krótkich odstepach czasu i się powtarzają, no ale to wtedy zrozumiałe.
[ Dodano: Dzisiaj o 17:39 ]MaciekSc napisał(a):- na stacjonarnym gdy sie wstrzymuje system wylacza sie monitor i jeszcze kilka rzeczy ale wiatraki dalej chodza
- na laptopie wstrzymanie to tak jak hibernacja
Wstrzymanie systemu i hibernacja to są dwie różne sprawy.
Ja u siebie moge wybrać, że np. gdy zamknę notebooka to jaką akcje ma wykonać. I mam tak : no action, standby, hibernation.
wygląda to u mnie tak:
[ Dodano: Dzisiaj o 17:50 ]
I jeszcze dorzucę:

Stan wstrzymania to stan, w którym monitor i dyski twarde są wyłączone, dzięki czemu komputer zużywa mniej energii. Jeżeli chcesz ponownie użyć komputera, to stan wstrzymania jest natychmiast przerywany i pulpit jest przywracany do pozostawionego stanu. Używaj stanu wstrzymania do oszczędzania energii, kiedy odchodzisz od komputera na krótki czas, przerywając pracę. Awaria zasilania, gdy komputer znajduje się w stanie wstrzymania, może spowodować utratę niezapisanych informacji, ponieważ w stanie wstrzymania stan pulpitu nie jest zapisywany na dysku.

Hibernacja to stan, w którym przed wyłączeniem komputera w celu zaoszczędzenia energii cała zawartość pamięci jest zapisywana na dysk twardy. Po ponownym uruchomieniu komputera pulpit jest przywracany dokładnie do pozostawionego stanu. Używaj hibernacji do oszczędzania energii, kiedy odchodzisz od komputera na dłuższy czas, przerywając pracę.