Kwota jaką przeznaczyłem na sprzęt to było ok.8000zł a do pomocy zaprzągłem Precla,Mike013 i Hellfire...
Złożyliśmy coś takiego:
Obudowa- CoolerMaster Stacker 830 Silver
Płyta główna- ABIT AB9 QuadGT /intel 965/
Procesor- Intel Core 2 Duo E6600 /2,4GHz, 4MB/
Chłodzenie procesora- CoolerMaster Eclipse
Zasilacz- Topower TOP-750P1 U12 EZ
Pamięć operacyjna- OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum
Dyski twarde:
systemowy- Western Digital Raptor 36GB 10000rpm 16MB cache SATA
do danych- 2x Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.10
Napędy- 2x Pioneer DVR-112DBK (black)
Karta graficzna- MSI NX7950GX2
Karta muzyczna- Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty
Do całego zestawu doszedł czytnik kart pamięci Apacer 16in1 i mój monitor 19"Philips 190C
Odrazu odpowiadam na ewentualne pytanie dlaczego taka karta graficzna a nie powiedzmy serii 8xxx.....Otóż sprzet był składany w okresie świat wielkanocnych a w tym czasie na rynku kart z DX 10 były obecne jedynie karty nVidii a ja chciałem zaczekać na produkty ATi dla porównania.Co ma wisiec nie utonie...karta którą mam obecnie moge z powodzeniem zamienic do kompa córki przy kupnie grafy z DX 10

Czas na testy.....
Minęły 2 miesiące jak mam ten config i powiem całkiem,całkiem przyjemny....Oswoiłem się przez ten czas z technologią Intela(wczesniej pracowałem na AMD) i przyszła pora na OC i testy co to może potrafić...Zapuściłem 3Dmarka06 na standrdowych ustawieniach i wyglądało to tak:

Podkręciłem procesor do 3.15GHz pamięci ram zostawiłem bez krecenia,grafę też do góry,i wynik był następujący:

Sprzęt na tym konfigu sprawował się bez zarzutu...Szybki,żadnych przekłamań,pod obciązeniem był b.stabilny.Więc wróciłem do biosu podkrecając go do 3.5GHz ale tym razem wywindowałem też troche pamieci do góry,grafika pozostała na ustawieniach z testu na 3.15GHz....oto wynik:

Trochę miałem obawy czy uciągnie taki oc...a tu rewelka-sprzęt dalej miał ochotę do pracy...całkowicie stabilny jak najbardziej otwierał<->zamykał to co chciałem...w superPI nie wykazywał żadnych przekłamań do 16M (nie mam wyników...sorka

ponownie przestawiłem co nieco w biosie i.......wynik:

Rewelka!!!...komp cały czas stabilny,bez oznak zwiech na testach pod obciążeniem-temperatury rdzeni CPU rzędu 55'C a GPU 74-76'C...Poszedł spokojnie o 50% do góry bez żadnych oznak sprzeciwu..byłem zachwycony

Pomyślałem,skoro poszedł tak wysoko...czas na hardcore-podkrecić procek do 3.8GHz i wyssac te 10000 w 3Dmarku........wyniki:
Po ustawieniu na 3.8..komp wprawdzie odpalił,windows się załadował...ale sprzęt zaczął sie zachowywac jak urzędnik w gminie...niby miał chęc popracować,udawał ze coś robi-ale mu nie wychodziło.......zwiechy,wyskakujące bluescreeny itd.
I tytaj zakończyłem swoje testy;nie majac jeszcze tak wielkiej wiedzy na temat OC wolałem nie ryzykować i szastać napięciami w ustawieniach......
Osiągnałem stabilne 3.6GHz i 9811 pkt w 3dMaku06.......
Wszystkie testy były robione na rozdziałce 1280x1024 32bit bez kombinacji
Podsumowując:
Zadowolenie z pudełka jest ogromne,mam to czego oczekiwałem i jeszcze raz dziekuję Preclowi,Mike013 i Hellfire za pomoc w wyborze odpowiedniego sprzętu.Chciałbym aby reszta hardwarowców doradzających w dziale modernizacji sprzętu nie była na mnie zła iż nie wymieniam ich tutaj;ale tylko w/w osoby prosiłem o pomoc....Wszyscy wykonujecie niezły kawał roboty

Acha.....aby być w pełni szczęśliwym do mojego zestawu dołaczyły jeszcze:
Głośniki- Logitech Z-5500 THX
Słuchawki- PHILIPS SHG8100
Na koniec kilka fotek sprzętu....