Witam Was, zakupiłem samochód i mam pewne pytanie odnośnie przerejestrowywania.
Rok temu jak kupywałem inne auto, miałem miesiąc czasu od daty zakupu ( na umowie ) żeby się zgłosić o wyrobienie nowego dowodu, nowej naklejki i nowych tablic. Na zapłacenie w skarbówce było 14dni. Bynajmniej tyle czasu mniej więcej mi zeszło bo tyle słyszałem że takie są terminy.
A jak jest teraz? Orientuje się ktoś? Podobno teraz czas na pojdzie po wyrób dowodu, tablic jest 7dni, a czas do skarbówki się nie zmieniło. Słyszał ktoś? Mam jeszcze trochę innych wydatków i nie jestem pewien czy musza być one takie" priorytetowe" ;p
A i jeszcze o opony wielosezonówki - też podobno teraz się coś zmieniło że wielosezonówki są traktowane jako letnie i trzeba teraz będzie kupować zimówki? 
Orientuje się ktoś?

Nikt inny tez nie słyszał o zmianie przepisy z 30 na 7dni na przerejestrowanie samochodu?
 Nikt inny tez nie słyszał o zmianie przepisy z 30 na 7dni na przerejestrowanie samochodu? 

Jeszcze niedawno w Niemczech była sytuacja, że nie były wymagane opony zimowe, ale w razie wypadku lub kolizji na oponach letnich/wielosezonowych towarzystwa ubezpieczeniowe mogły odmówić wypłaty odszkodowania. Teraz to się zmieniło, i w Niemczech wymagana jest jazda na oponach zimowych.
 Jeszcze niedawno w Niemczech była sytuacja, że nie były wymagane opony zimowe, ale w razie wypadku lub kolizji na oponach letnich/wielosezonowych towarzystwa ubezpieczeniowe mogły odmówić wypłaty odszkodowania. Teraz to się zmieniło, i w Niemczech wymagana jest jazda na oponach zimowych.