przez coollers 25 Wrz 2007, 17:04
Hej sporo grałem w Europe Universalis więc trochę ci mogę pomóc.
A więc tak:
- w czasie pokoju nie utrzymuj zbyt dużej armii i zmniejszaj wydatki na armie i flote (możesz to zrobić przesuwając taki pasek, gdzie mozesz procentowo określić ile wydajesz na armię i flotę, minimum wynosiło chyba z 50%, ale nie jestem pewien)
- jak nachodzi wojna to szkolisz sporo armii, a gdy wojna się kończy to na skutek walk spora część armi zginie i zostaje ci niedużo wojska które wykożystujesz na utrzymanie pokoju wewnątrz swoich granic i ewentualną wojnę
- ja robiłem tak że kiedy prowadziłem wojnę przesuwałem pasek na maksymalne wpływy do skarbca i wtedy ściągałem podatki wojenne (to ci da sporo kasy które potem mozesz zainwestować w fabryki, wojsko , handel itd.), a i nie zapomnij po wojnie znowu zmniejszyć ilość kasy wpływajacej do skarbca bo inflacja może być wysoka
- sporym źródłem dochodów jest handel, musisz tylko mieć monopol w dużych centrach handlowych
- jeszcze inną możliwością jest kontrybucja którą dostajesz od tych państw które pokonasz w wojnie (oczywiście musisz od nich tego zarządać)
To by było na tyle, jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę.