Adrianek napisał(a):Drodzy Koledzy! Niech mi ktoś wytłumaczy w prosty ale wyczerpujący sposób, co to są programy szpiegujące, ja się dostają do komputera, jakie stwarzają zagrożenie, czy należy się ich obawiać? Czy zainstalowanie programu Spybot Search&Destroy 1.3 jest dobrym rozwiązaniem i bezpiecznym? Czy program antywirusowy np. Norton takie programy szpiegujące wyktywa? Dziękuję!!!
Zgadzam się z kemot-em.
Złotego środka nie znajdziesz. Ale co mogę polecić...
1) Dobry AV np. NOD32 - ma w sobie skaner rezydentny, który skanuje pliki w czasie rzeczywistym ich wykonywania, skanuje również treść stron www (monitor internetowy IMON)
2) Nie otwierać "dziwnych" załączników w poczcie typu *.EXE, *.COM, *.BAT, *.CMD, *.VBS, *.PL, *.BAS, *.JS, *.JAVA, *.REG, *.SHS, *.PIF, *.SCR, *.DLL, *.SSH, *.CHM, *.HLP, *.LNK, *.CPL
pod te wszystkie pliki można coś podpiąć np. szpiega, wira - są to pliki wykonywalne choć niektóre rozszerzenia absolutnie tak nie wyglądają
3) FireWall - alarmujący o każdej nieautoryzowanej próbie połączenia z internetem (każdy szpieg musi wysyłać informacje które o tobie zbierze i robi to przez internet. Mogę udostępnic ci listę portów, które są szczególnie narażone na wyciek informacji)
4) Raz na jakiś czas skaner_on_line mks_vira
5) Conajmniej 2 programy wykrywające szpiegów może być Spybot Search&Destroy 1.3 i jakiś dobry Anty Trojan.
W tym momencie mogłbyś powiedzieć że masz w miarę zabezpieczony komputer i żadna lama się do niego nie dostanie. Niestety ktoś w miarę oblatany, zawsze znajdzie ścieżkę. Chociażby przez port 1550 (Gadu-Gadu)
Wystarczy że spojrzysz na ten obrazek: podpis kemota - masz swoje IP, host, system jaki używasz, przeglądarkę...
Jakie stwarzają zagrożenie?? Zależy co robisz na kompie. Jeśli robisz przelewy z konta internetowego to zagrożone są Twoje pieniądze (szpieg wyciągnie hasła i loginy do banku). Jeśli na kompie masz same pierdoły, to możesz je stracić. Jeśli ktoś użyje Twojego komputera zdalnie do włamania np. do komputera Komendy Miejskiej, to mogą zapukać do ciebie "chłopcy". Możliwości jest mnóstwo,
ale zawsze warto się zabezpieczyć.[/img]