t0d napisał(a):w przypadku telefonów komórkowych: kupujesz z simlockiem, a każda próba jego zdjęcia poza autoryzowanym salonem, przed końcem gwarancji, oznacza jej utratę
Specjalnie przewertowałem swoja karte gwarancyjną od N 2310 od Plusa i absolutnie nie pisze tu nic o zdjeciu sim-locka,wiec to co piszesz twierdze ze jest nieprawdą.Telefony przychodzą fabrycznie bez blokad i to operator nakłada na nie blokady.Równie dobrze bierzesz telefon z salonu Orange,powiedzmy N70 i analogicznie taki sam mozesz kupic za rogiem w sklepie bez blokady-tez nówke.Tak kupiłem N95 w Vobisie-oryg bez blokady i tez nawet wzmianki nie ma o blokadzie i jej zdejmowaniu.Co zas sie tyczy komputera
cinek383 napisał(a):Przy zakupie pierwszego kompa za ok. 3000zł powiedziałem że musze zobaczyć co jest w środku abym był pewny że dostałem to czego chciałem oni zdjeli plomby ja otworzyłem kompa w domu i już tak do końca stał komp bez plomb, i uznawali zawsze gwarancje
Tak może być lecz nie zawsze.....Sprzedawca może lecz nie musi Ci otworzyć budy gdyz może nie mieć do tego uprawnien albo przeszkolenia do obsługiwania takiego sprzętu....Jesli juz to zrobi jednak-z reguły zakłada plombę i wypisuje w karcie gwarancyjnej: Założono plombę gwarancyjną nr xxxxx
Zreszta co Ci to da....czy pod chłodzeniem zobaczysz jaki masz procek?Czy odczytasz jaki masz dysk?Nie....Więc jakby plomba zabezpiecza cie przed nieporozumieniami gdy wrócisz ze sprzetem do serwisu jak stwierdzisz ze cos nie pasi.Ukazuje ze nic nie było ingerowane i to jest podstawą do roszczeń.....