mam pytanie, jaki skuter był by dobry w tej cenie? słyszałem o modelu Aprilia SR, ale "z gaźnikiem, bo wtryski się tam sypią". zbytnio się na tym nie znam więc liczę na waszą pomoc

qrminator napisał(a):Taki mały offtop na sam początek.. Chcesz go kupić dla siebie? Jeśli tak to zastanów się czy nie lepiej odczekać ten rok-niecały rok i kupić sobie auto.. Ja niestety tak się napaliłem na skuter a teraz chciałbym jeździć z dachem nad głową..
fibi07 napisał(a):bardziej tata chce
qrminator napisał(a):to na Twoim miejscu bym go uświadamiał, że się to nie opłaca..
W naszym klimacie skuterem można jeździć gdzieś od maja do października to raz, dwa - w deszcz też nie jest zbyt przyjemnie podróżować skuterem, trzy - jak już mówiłem - lepiej zostawić kasę na prawo jazdy i auto.
kajtekjr napisał(a):o na pewno ma być taki środek lokomocji na cieplejszy okres, żeby szybko i sprawnie poruszać się po dużym zakorkowanym mieście jakim nie wątpliwie jest Warszawa..
kajtekjr napisał(a):Co do skutera to szukasz 'sportowego' zacięcia czy raczej komfortu... ? Jeśli to pierwsze to spoglądaj w stronę takich marek jak Aprilla SR DiTech, Yamaha Aerox czy Peugeot Speedfight. To skutery pseudo sportowe, bo jak można nazwać 50 cmm sportową maszyną (?), ale prawda jest taka że są to skutery bardziej dynamiczne niż np. Piaggio Zip czy Gilera StalkerNatomiast jeśli szukasz komfortu i troszkę gorszej dynamiki to idealna jest Gilera Runner..
..Mówi się że to najbardziej komfortowa pięćdziesiątka
fibi07 napisał(a):coś też słyszałem o skuterach z większą pojemnością silnika, ale zarejestrowane na 50... jak to dokładnie jest?
fibi07 napisał(a):a i mam pytanie, ile taka Gilera Runner 50cmm może na maxa wycisnąć na prostej? (pytanie w sumie, z ciekawości bardziej)
fibi07 napisał(a):ale znalazłem kilka info że Aprilia SR jest lepsza, ale nie mi to osądzać
kajtekjr napisał(a):Pytanie czy tej wypowiedzi nie pisał jakiś 15 latek który uznał za lepszą SR'kę bo leci szybciej na prostej o 5 km/h
fibi07 napisał(a):to blokada blokuje do jakiejś tam określonej prędkości tak?
fibi07 napisał(a):można odblokować skuter jakoś domowym sposobem?
jarek* napisał(a):wiele firm zajmujących się sprzedażą skuterów robi to nieodpłatnie przy zakupie jeśli sobie tego zażyczysz
fibi07 napisał(a):a czy Policja przy kontroli czy coś, może się przyczepić ze np. jechał skuter 70km/h a nie przepisowe 45km/h?
TARCZYN napisał(a):Honde SH -> to są najmocniejsze skutery ale fakt drogie
kajtekjr napisał(a):Oczywiście..
fibi07 napisał(a):a da się to jakoś sprawdzić, ze jechałem bez blokady? :p
fibi07 napisał(a):btw. zaraz. na dowód można jeździć do 50 cmm tak? czy do czegoś z 50 cmm, który maksymalnie jedzie 45 km/h?
kajtekjr napisał(a):No jak będziesz miał kontrolę prędkości na drodze i suszarka wykaże np. 70 km/h to wiadomo że nie masz blokad....Wtedy mandat, za brak uprawnień jeśli nie masz prawa jazdy kat. A1, i mandat za prędkość jeśli to będzie teren zabudowany..
![]()
kajtekjr napisał(a):Tak, ale wyrobienie dowodu osobistego w wieku 17 lat nie daje Ci uprawnień....Bo trzeba mieć dowód i skończone 18 lat
Na dzień dzisiejszy osoby nie pełnoletnie mogą śmigać na motorowerach na kartę motorowerową..
..Ale i tak już pewnie nie długo..
..Bo w sejmie jest w przygotowaniu ustawa o ruchu drogowym, która mówi że motorowerem będzie można jeździć mając prawo jazdy kat. AM/A1/A2/A/B, odpadnie dowód osobisty jak i karta motorowerowa..
fibi07 napisał(a):a ta ustawa to też nią się interesowałem, ale znając polskie prawo to mogę się o to nie martwić :p
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości