23.04.2012 16:55:40
ToServeAndProtect, przeca to ten same bohater co w pierwszej części

więc imo bezimienny, nadal pozostaje bezimiennym

Nie ważne, czy ma rangę teraz, czy nie

Ukończyłem właśnie Risena 2. Zajęło mi to równe 20h, przy czym oczywiście nie zebrałem wszystkich znajdziek i nie wykonałem wszystkich zadań pobocznych (części z nich jest standardowa, czyli przynieś, zanieś, zabij, pozamiataj, przez co trochę nużąca).
Bez ściemy, jest to RPG w dobrym Gothicowym stylu. Czerpie z niego wszystko co najlepsze.
Zrobiłem sobie pirata, więc korzystałem z broni białej, ale głównie z muszkietu. Broń palna jest zabójcza, szczególnie mocno rozwinięta, i świetnie się sprawdza.
Nowością jest brak levelowania. Zostało ono zamienione na punkty chwały, co sprawdza się tak samo, jak punkty doświadczenia. Rozwijamy dzięki nim podstawowe cechy, które podnoszą dodatkowe 3 umiejętności. Do tego, każdą cechę rozwijamy u nauczycieli za pieniądze (a te nie są małe). Do tego przeszukując świat, napotykamy księgi z opisami jakichś starożytnych/zaginionych przedmiotów, które, jak je znajdziemy, podnoszą nasze umiejętności na stałe. Możemy też oczywiście nauczyć wykuwać broń, czy składać broń palną

Grafika ogólnie jest bardzo ładna. Niektóre modele postaci mogłyby być ładniejsze, ale za to dżungla i warunki atmosferyczne robią niemałe wrażenie. Muzyka, z klimatem jak zawsze. DubbPL bardzo dobry. Jaffar ma fajne teksty xD
Fabułę każdy sobie sam oceni, nie będę nic zdradzać. Powiem tylko, że mnie się podobała.
Risen 2 to bardzo dobrze wydane pieniądze

PS> Po zakończenie gry, nie można grać dalej! Dlatego też wczytuje save'a sprzed ostatniego kursu i zabieram się za poszukiwanie legendarnych przedmiotów

A potem może pójdę ścieżką VooDoo