Prosiłbym o sprawdzenie loga w poszukiwaniu pozostałości po wirusie i trojanie..
Dzisiaj kiedy włączyłem komputer dziwnie chodziła klawiatura tzn. same wciskały sie klawisze [Esc], [W] oraz [Enter] z klawiatury numerycznej - z tym że były pomieszane (wciskając [Ecs] pisało "W").. Z początku myślałem że to zwarcie klawiatury, więc ją odpiąłem i było OK.. Na wszelki wypadek jednak przeskanowałem dysk Avastem no i wykryło..
- Win 32: Kuang2 (Virus)
port 25: Ajan, Antigen, Email Password Sender - EPS, EPS II, Gip, Gris, Happy99, Hpteam
mail, I love you, Kuang2, Magic Horse, MBT (Mail Bombing Trojan), Moscow Email trojan,
Naebi, NewApt worm, ProMail trojan, Shtirlitz, Stealth, Tapiras, Terminator, WinPC.
port 17300: Kuang2 the virus
port 30999: Kuang2
- Win 32: Trojano-2539 (Trj)
Na temat tego nie znalazłem informacji..
Nie wiem jak przeszły, ale prawdopodobnie z uwagi na miejsce gdzie były znalezione (partycje E:\ i F:\ to ściągneły się przez przeglądarkę - gdyż na te partycje ściągam rzeczy ze stronek)..
Po skanie Avastem w podsumowaniu pojawiły sie informacje że niektóre pliki nie dało sie usunąć, dlatego też założyłem temat..
Tak wygląda wynik skanowania Avastem..

Po nim przeskanowałem dyski Ewido ale nie wykrył nic prócz TrackingCookies (które już usunąłem)..
Oto log z HiJackThis:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:18:15, on 2006-11-21
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
F:\MaiNsaIl\PROOFE~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
C:\WINDOWS\system32\RunDll32.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Winamp\winampa.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\PeerGuardian2\pg2.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Konnekt\konnekt.exe
F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Winamp\winamp.exe
D:\ewido anti-spyware 4.0\guard.exe
D:\AnalogX\PortBlocker\pblock.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe
C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL (file missing)
O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O4 - HKLM\..\Run: [avast!] F:\MaiNsaIl\PROOFE~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
O4 - HKLM\..\Run: [MSConfig] C:\WINDOWS\PCHealth\HelpCtr\Binaries\MSConfig.exe /auto
O4 - HKLM\..\Run: [Cmaudio] RunDll32 cmicnfg.cpl,CMICtrlWnd
O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Winamp\winampa.exe
O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - HKCU\..\Run: [PeerGuardian] F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\PeerGuardian2\pg2.exe
O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - F:\MaiNsaIl\PROOFE~1\MICROS~1\OFFICE11\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{A9090417-A52A-4143-96DE-E8C6591F7D7E}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164
O23 - Service: avast! iAVS4 Control Service (aswUpdSv) - Unknown owner - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\aswUpdSv.exe
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe
O23 - Service: avast! Antivirus - Unknown owner - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashServ.exe
O23 - Service: avast! Mail Scanner - Unknown owner - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashMaiSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: avast! Web Scanner - Unknown owner - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alwil Software\Avast4\ashWebSv.exe" /service (file missing)
O23 - Service: ewido anti-spyware 4.0 guard - Anti-Malware Development a.s. - D:\ewido anti-spyware 4.0\guard.exe
O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT.exe
O23 - Service: StarWind iSCSI Service (StarWindService) - Rocket Division Software - F:\MaiNsaIl\ProofEsionaL\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindService.exe
Mam jeszcze jedno pytanie..
Znacie jakiś dobry program do blokady portów?
Szukałem na forum pod hasłami "blokada portów" oraz "blokowanie portów" zaznaczając rózne sposoby szukania (tematy/posty/wszystko/każde oddzielnie) i nic konkretnego nie znalazło..
Tzn znalazło, ale program blokował tylko 5 najważniejszych portów systemu..
Ja zaś bym chciał taki co ma albo wszystki porty i moge zaznaczyć który ma blokowac i w jaki sposób.. Albo samemu móc wpisać jaki port ma miec blokade..
Za pomoc dziękuję!