Ile ludzi tyle propozycji

. A dwóch kart nie mam zamiaru szczerze mówiąc kupować, bo to dla mnie strata pieniędzy - za rok, dwa w miarę upływu czasu z pewnością komputer poddam upgrade'owi technicznemu

i kartę wymienię.
Nie składam komputera, żeby móc sobie zagrać w Crysis na Ultra High detalach, tylko, żeby nie musieć obchodzić się smakiem na widoki nowych trailerów z gier

.
A co do dopłaty - nie katujcie mnie bo i tak biorę na ten komputer pożyczkę

.
MSI P7N Zilent (P7N Platinum+Zalman 9500)
Co to za wynalazek, że nawet na allegro tego nie mają

?
I jeszcze jedno pytanko - słyszałem, że Intel E8200 2.66 GHz kręci się sporo powyżej 3GHz. Prawda to? Bo może jednak bym się skusił na małe OC

.
To konfiguracja następująca:
MOBO - dalej się nie zdecydowałem
RAM - 4 GB 800MHz (tutaj się waham między Geil i OCZ)
Karta graficzna - ostateczna decyzja padła na GF GT Zotac AMP, bo karty już nigdy więcej nie podkręcę (nigdy!)
Procesor - tak mi namieszaliście znowu, że teraz nie wiem czy brać ten E8400
, który podobno w grach jest wydajniejszy i dobrze się kręci czy Q6600 (cena właściwie podobna), jednak argument dotyczący wydajności w grach raczej skłania mnie do zakupu tego pierwszego, więc przy wyborze płyty bierzcie pod uwagę raczej E8400.
Dysk twardy - na pewno Seagate, bo zależy mi na prędkości zapisu, a nie na cichej pracy.
Nagrywarka - coś z Plextora (wydaje mi się, że ten podzespół ma chyba najmniejsze znaczenie

, więc już sam sobie dam radę).
Zasilacz - wydaje mi się, że GT nie są tak prądożerne jak stare GTSy i wystarczy coś od Chiefteca 450W (sugestie co do tego

).
Tym samym zmieniam zdanie, bo widzę, że za mniejsze pieniądze mógłbym mieć sprzęt o podobnej wydajności tylko po małym podkręceniu(co nie zmienia faktu, że dalej mogę na komputer wydać ok. 3.8k), więc im więcej uda mi sie ze sprzętu wycisnąć tym lepiej (to zdanie nie dot. kart graficznych z którymi miałem przykre doświadczenia).
Pewnie ktoś powie - taka kasa to bierz sobie GFy Ultra itp. ale ja mimo, że dysponuje takim budżetem biorę też pod uwagę stosunek wydajności do ceny, bo nie chcę wydawać np. 500zł za wydajność większą o kilka %.
Chodzi mi po prostu o to, aby jak najlepiej te pieniądze zagospodarować.