Zaczynam powolutku dojrzewać do modernizacji mojego komputera. Bardzo powolutku, przyznaję, choćby z powodu, że szóstki w Lotto trafić nie mogę, cały czas ktoś mi ją podbiera

No ale do rzeczy. Komputer to :
DualCore AMD Athlon64 X2 6000+ (Windsor)
Abit KN9S
4x2GB DDR2-800 OCZ XTC Platinum
------------------------------------------
GeForce GTX 260 Core216
SAMSUNG HD252HJ 250GB
WDC WD400BD 40 GB
HL-DT-ST DVD-RAM GH22LP20
TSSTcorp CD/DVDW SH-S182M
OCZ ZS 550W
Zasilacz, obudowa, HDD, napędy optyczne i karta graficzna zostają. Problem polega na tym, czy :
1. szukać płyty głównej AM2+/AM3 obsługującej pamięci DDR2 - dla mnie by to było idealne rozwiązanie, zmieniam tylko mobo i procesor, czy nawet na razie jadę jeszcze na starym procku, pamięć RAM zostaje. Tyle tylko że mam 4x2GB, a płyty główne które taką możliwość dają mają zazwyczaj 2 sloty DDR2 + 2 sloty 2DDR3 ?
2. zmienić całkowicie platformę na coś z AM3+ lub LGA1150, wtedy wymieniam mobo, procesor i RAM, czyli koszt większy o ok. 300 zł - 8 GB RAMu muszę mieć.
Przypuszczam, że opcja nr. 1 będzie ciężka do realizacji, o ile w ogóle będzie możliwa. Używki w każdym razie biorę pod uwagę.
Inne rozwiązania w grę już chyba nie wchodzą, wymiana mojego A64 x2 6000+ na 6400+ praktycznie żadnego zysku nie przyniesie przecież.
No i teraz najważniejsze - koszt. Przyznaję, że wolałbym jak najniższy. Sumy konkretnej nie podam, bo jak napisałem na początku jest to ciągle jeszcze etap planowania. Ale chciałbym wiedzieć, ile z grubsza pieniędzy musiałbym mieć przygotowane.
Za wszelkie propozycje z góry dziękuję