Czego szukam:
Płyty głównej najprawdopodobniej pod AM3 (a nie pod AM3+ gdyż te nie posiadają wejść ATA a mi takowe by się przydało) z 4 slotami pod DDR3 (1600) z wejściem pod dysk SSD i minimalnie z 2 wejściami SATA, dobrze jeśli byłaby zintegrowana grafika, co ważne płyta musi nadawać się do OC i kosztować w granicach 200-260zł ja znalazłem takie coś MSI 880GM-E41 AMD 880G Socket AM3 albo to Gigabyte GA-880GM-UD2H. Tylko że ja właśnie nie potrzebuje za bardzo tych PCI bo raczej będę podłączał tylko grafikę a nie jakieś karty muzyczne itp.
Procesora pod ww płytę głw. 4/6 rdzeniowego (raczej 4 rdzeniowy powinien wystarczyć) mający potencjał do OC (jako taki) i kosztować około 400zł. Ja myślałem o AMD Phenom II x4 955 AM3 Black Edition albo (ten sam? ten chyba z zablokowanym mnożnikiem ale w komentarzach piszą że odblokowany więc sam nie wiem) lub ten AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz
Pamięć Ram najlepiej 8GB (bo chyba więcej nie trzeba) dobre przy OC procka więc chyba 1600 CL chyba 9 bo dużych różnic chyba między 9/8/7 nie ma? Myślałem o Corsair Vengeance 2x4GB albo te Kingston HyperX 2x4GB. Boje się tylko że mogą się trochę grzać jak moje stare OCZty. Na pamięci max. 250zł.
I właśnie myślałem o zestawie z tych części. Zasilacz zostawiam. A całość chciałem włożyć do SilentiumPC Pilum 400 Pure myślę że akurat to jest dobry wybór.
Co wy na to?
PS. Co do sklepu to jeszcze to przeanalizuje bo niekiedy między częściami jest około 50 zł różnicy - ale to zależy od tego które części będę brał na pewno. O a to wszystko do tej grafiki XFX Radeon HD 6870 Black Edition