Wiesz, ja w tej chwili mam 5 letniego kompa, E6420, 4 GB Ram, 9800 GT 1GB, Asus P5k i mi w zupełności wystarcza. Tak więc myślę, że i to styknie.
Zamówiłem dzisiaj Asuska, widziałem baterie o większej pojemności, więc może jak mnie będzie wkurzać to wymienie.
A 540 się przyda, czasami pewnie zdarzy się wypad gdzieś furą i jak się będę nudził to nawet w jakąś głupią gierkę pykne, no i wiadomo, zawsze to lekkie zabezpieczenie.
Nie zamykajcie tematu, jak dojdzie to zdam relacje czy warto, czy nie.
//editObiecałem, że coś napiszę więc dotrzymuje obietnicy, nie wiem do kogo w sumie kieruje ten tekst, od i moje przemyślenia, może dla przyszłych użytkowników, może dla osób, które pomagają w wyborze sprzętu. Mam go dopiero 2 dni, więc ciężko mówić tutaj o jakimkolwiek dłuższym obcowaniu (nie miałem np. okazji wy testować wifi, o bluetooth wiem tyle, że jest) natomiast posłuchajcie i tak

Może zacznijmy od zewnątrz czyli wykonania, do tego nie mam najmniejszych zarzutów, oprócz błyszczącej się i irytującej ramki ekranu. Nie wiem czy się to uda, ale chciałbym ją w przyszłości zdemontować i przelecieć matem, lubię stylowe rzeczy (z chęcią kupiłbym białego laptopa) ale błysk moim zdaniem dobrze NIE wygląda. Nie mam żadnych zastrzeżeń do pozostałej części. Dookoła klawiatury mamy doczynienia z dobrej jakości plastikiem, który nie męczy rąk, ledwo, ledwo się nagrzewa i imituje lekko drewno (co jest fajne, ale za cholery nie pasuje do ramki ekranu). Boki są już troszeczkę gorsze jakościowo. Natomiast zewnętrzna klapa ekranu ma podobną fakturę jak część koło klawiatury, przyjemny w dotyku plastik, zauważyłem jednak, że bardzo na nim się odciskają palcę, co jest dosyć irytujące (ja noszę teraz z nim taką ściereczkę do okularów, wykonana jest chyba z mikro fibry i naprawdę dobrze się radzi z takimi elementami).
Jeżeli chodzi o ergonomię i kulturę pracy to muszę tutaj bardzo pochwalić Asusa. W porównaniu z HP G62 jest bardzo cichy, nie grzeję się praktycznie w ogóle. Nie wiem w jaki sposób producent tego dokonał, ale właściwie jest bez szelestny. Oczywiście jak nie poci się

Najbardziej hałaśliwy jest napęd, zauważyłem także, że przy gorzej wypalonych nośników klapka wpada w lekki rezonans i jest to okropnie irytujące. Osobiście, nie zwracam na to uwagi, bo napędu nie używam praktycznie w ogóle. Natomiast gdy ktoś cały czas go potrzebuje, radzę sprawdzić w sklepie czy nasz model jest wyposażony w podobny defekt. Nie słyszałem o podobnym problemie, więc może to być wada mojego modelu, bądź pojedynczej płyty - mówię, mi to nie przeszkadza. Bardzo sobie chwalę natomiast klawiaturę, mimo, że nie chciałem modelu w, którym klawisze są nie oddzielone, w jednym ciągu, to muszę przyznać, że pisanie bez wzrokowe nie jest problemem, mimo, że posiadam go 2 dni i przesiadłem się z wygodnej klawiatury PC. W wspomnianym HP nie mogłem przywyknąć do niej nawet po dwóch tygodniach. Występuje efekt "przygniatania" klawiszy, jednak trzeba naprawdę mocno naciskać klawisze, ja leciutko to robię i nie mam z tym żadnego problemu. Także touchpad nie jest zły, obsługuje multi dotyk, jest wyraźnie oddzielony od części głównej, więc pisząc, nie ruszamy kursorem. Przyznam jednak, że dostałem gratis myszkę i to jej cały czas używam. Jest mi po prostu wygodniej.
Powinienem coś napisać, o sprawach technicznych, jednak szczerze powiedziawszy nie interesuje mnie to tak bardzo. Na pewno fajną sprawą jest obecność dwóch kart graficznych, do tego mamy fajną diodę, która pokazuje czy obecnie używana jest karta Intela, czy NV. W 90% zadań, Intel wystarcza, natomiast zauważyłem, że odtwarzając filmy w VLC w użyciu jest dodatkowa karta. Nie jest to video wysokiej rozdzielczości, więc bardzo możliwie, że to kwestia programu, czy wręcz wymuszenia użycia określonej grafiki. Cóż, jest dobrze. Osobom, które instalują oprogramowanie, zalecam wgranie programu Power4Gear, mimo, że nie trawię tego całego oprogramowania producenta, to to jest naprawdę dobre. Umożliwia ono łatwe przełączanie (jednym klawiszem) pomiędzy trybami oszczędzania energii i tak np. na trybie oszczędzania Intel chodzi non stop, a przy ciężkiej pracy, NV włącza się od razu. Lubię to. Laptop wyposażony jest w 4 gniazda USB 2.0, są one umieszczone symetrycznie po obu stronach obudowy, więc zarówno osoby lewo, jak i prawo ręczne powinny być zadowolone. Czas pracy na baterii jest dobry, słyszałem, że z procesorem i3, może to być nawet 6 godzin, mi po naładowaniu pokazuje lekko ponad 4, ale uważam, że mógłbym go trochę odciążyć i te 5 osiągnąć. Sześć jest trudne do osiągnięcia, ale wydaje się możliwe.
Komputer wyposażony jest w głośniki marki Bang & Olufsen, która znana jest z tego, że robi ładnie wyglądające rzeczy, na Azjatyckiej elektronice

Także tutaj jakość nie poraża, w zupełności wystarcza do oglądania filmów, brakuje trochę tonów niskich, ale to norma. W zupełności wystarczają do oglądania filmów, nawet w kilka osób, tutaj jednak wychodzi lekka wada wyświetlacza - baardzo ograniczone kąty widzenia, dla jednej osoby można to jeszcze ustawić, dla 3 będzie problem.
To takie moje krótkie wrażenia po 2 dniach, ogólnie jest dobrze, z chęcią sprawdziłbym porównywalne konstrukcje konkurencji, jednak jak to mówią, "czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal" więc ja jestem zadowolony. Zaskoczyło mnie kilka fajnych rozwiązań, parę rzeczy można by poprawić, natomiast są one do poprawienia i trochę zabawy z szprajem powinno chociaż poprawić wygląd tej idiotycznej ramki.